Za vlast pokazatelj zadovoljstva: Mnoge Bečlije nisu imali odgovor na pitanje šta im nedostaje u gradu

Istraživanje Privredne komore Beča i austrijskog istraživačkog centra KMU pokazalo je da glavni grad Austrije nije atraktivan samo za turiste, već i za same stanovnike ovog grada. Njih više od četvrtine se odlučuje za odmor u svom gradu.Kako su saopćile gradske vlasti, osim što Bečlije vole da provode vrijeme u sopstvenom domu, uživaju i u raznovrsnim aktivnostima za slobodno vrijeme koje grad nudi.

Prema istraživanju, iza ove odluke stoje tri razloga. S jedne strane, sve češće vide svoj grad kao oazu za odmor i opuštanje gdje mogu uživati u uobičajenoj udobnosti i sigurnosti svojih domova, a istovremeno otkriti ponudu petstotinjak opcija za kreativno provođenje slobodnog vremena u gradu.

Postoje oni koji se odluče opustiti kod kuće iz finansijskih razloga, a postoje i oni koji bi mogli priuštiti odmor u inostranstvu, ali radije ne troše novac zbog neizvjesne budućnosti. Tek svako četvrto domaćinstvo se odlučuje za odmor u inostranstvu.Čak 59 posto stanovništva je navelo kulinarstvo kao jednu od omiljenih aktivnosti u slobodno vrijeme, a 43 posto stanovništva smatra provođenje vremena u bečkim parkovima i baštama lokala važnim.

Bečlije rado uživaju u šetnjama i vožnji bicikla, a 25 posto njih tvrdi da se u slobodno vrijeme bave sportom. Jedna od čestih aktivnosti su plivanje i odmaranje na otvorenim bazenima i plažama Dunava.Osim sportskih i kulinarskih aktivnosti, stanovnici su naglasili i važnost kulturnog programa grada, kao što su posjete kinima i muzejima.

Na pitanje šta im nedostaje u Beču, mnogi nisu imali odgovor, što je zaista dobar pokazatelj zadovoljstva stanovništva s izborom aktivnosti koje im se nude, saopćile su gradske vlasti.

klix.ba