Vučić ponovo u obračunu sa bh. medijima: Ja sam za četiri godine izgradio više autoputa nego BiH za 80 godina

Predsjednik Srbije nije navikao na to da mediji imaju slobodu pisanja i kritikovanja vlasti pa je opleo po bosanskohercegovačkim i hrvatskim medijima prilikom posjete Priboju kritikujući pisanje o izgradnji autoceste Merošina-Merošina 1 za koju su stručnjaci kazali da je ustvari magistralni put.Dok se obraćao Vučić je kao i obično našao vremena da se osvrne na pisanja medija o dionici Merošina-Merošina 1, dugoj 5,5 kilometara, koja je dio autoceste Niš-Merdare, a koja bi trebala cestovno povezati s lukom Drač u Albaniji.

UPITNA FUNKCIONALNOST

U Srbiji ismijavaju Vučičev autoput: To je obična magistrala sa pogrešno iscrtanim linijamaKlix.ba je prenio riječi inžinjera građevine Danijel Dašić koji je za Danas kazao da je ova cesta svrstana u IB kategoriju, dok su autoceste kategorizirane kao ceste 1A ranga.”Ako pitate optimista, jedan trak autoceste je otvoren. Ako pitate realiste, autocesta je otvorena. Pesimist bi rekao da je to samo cesta s pogrešnim crtama.

Vrhunac parodije je da ovim tempom, 5,5 kilometara u nešto manje od dvije godine od službenog otvaranja radova u septembru 2021., možemo očekivati ​​14 takvih službenih otvorenja dio po dio i završetak u 28 godina, negdje 2049. godine”, kazao je DašićVučić je u Priboju je na pitanje novinara da prokomentariše pisanje “bošnjačkih medija u Sarajevu” kazao da je u posljednjih 10 godina u Srbiji izgrađen 421 kilometar autocesta punog profila, što je duplo više nego u cijeloj Bosni i Hercegovini od 1945. godine do danas.”

Vidio sam to u dijelu sarajevskih i zagrebačkih medija, meni se smiju oko kilometara autoputeva. Sprdate se s tim koliko je Srbija izgradila autoputeva, hajde da se igramo brojevima i činjenicama. Za 10 godina više u Vučićevo vrijeme punog profila autoputa u Srbiji nego u cijeloj Bosni i Hercegovini od 1945. godine naovamo pa puta dva”, rekao je Vučić.Vučić je dodao i da u Federaciji Bosne i Hercegovine ima 120 kilometara auto-puta.”

Dakle ja sam za četiri godine četiri puta više autoputeva izgradio nego u Federaciji Bosne i Hercegovine za 80 godina i oni se meni smijju”, rekao je Vučić i dodao da brojevi govore sve i da je autoput u Federaciji preko Zenice i Kaknja građen još u Titino vrijeme. Vučić je naveo i da Republika Srpska ima oko 115 ili 120 kilometara autoputa.

Jedna od omiljenih Vučićevih disciplina je i to da upoređuje ekonomske pokazatelje u Srbiji i Bosni i Hercegovini i tvrdi da je Srbija prestigla Bosnu i Hercegovinu.Iako u Srbiji zadužen za mišljenje o svemu od medicine, preko izgradnje do rasporeda sela, Vučić očito ne poznaje historiju Bosne i Hercegovine, pa ni informacije o tome da u vrijeme Jugoslavije u Bosni i Hercegovini nije građen autoput. Osim toga Vučić, koji inače voli reći da poštuje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine nije propustio ni ovu priliku da izvrši podjelu između Federacije BiH i RS-a.

Ovo nije prvi put da se Vučić obrušava na medije u Bosni i Hercegovini ili kako njegovi novinari vole da ih nazivaju “bošnjačke medije iz Sarajeva”. Tako je dok je boravio u švicarskom Davosu komentarisao i tekst objavljen na portalu Klix.ba pod naslovom “Iz kadra ne bježi ko kišobran nosi: Kiša granata sa Jevrejskog groblja iznad Sarajeva”.Na pitanje novinarke televizije Pink kako komentariše, Vučić je prvo kazao da ga je zabavio, a zatim je krenuo ozbiljnije analizirati “motive”.

KOMENTAR IZ DAVOSAVučić o tekstu portala Klix.ba: Nosio sam kišobran i stativ od kamere, sada im smeta brz napredak Srbije”To me je, da budem iskren, zabavilo. Sad oni znaju bolje nego ja šta sam nosio. Sad su našli novu sliku, e na toj slici sam nosio stativ od kamere, samo su tada bili oni manji stativi. Kada su bile stare kamere, pa je neko od stranačkih snimatelja išao s nama, pa mu ja pomagao da nosim stativ.

klix.ba