Vlasti iz RS-a pozivaju na okupljanja u Doboju, Istočnom Sarajevu, Loparama i Nevesinju

Delagat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević (SNSD) danas je u Banjoj Luci održao konferenciju za mediju sa koje je pozvao na okupljanje na entitetskoj liniji koje je najavljeno za petak.Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federacije Bosne i Hercegovine Đorđe Radanović pozvao građane da u petak dođu na mirno okupljanje na tzv. međuentitetskoj liniji, što je ujedno učinio i Kovačević.

Nekoliko je puta naglasio da je riječ o mirnom okupljanju kada će saobraćaj biti zaustavljen, a građani imati priliku i reći istinu.

VELIKA PROVOKACIJA

Organizacija kojoj je zabranjen skup u Sarajevu poziva građane RS-a da izađu na entitetsku liniju”Kako da u jednom takvom gradu koji se predstavlja da je multietnički, kosmopolitski, u Sarajevu dakle, 30 srba ne može da dođe? Naziva se da će sigurnost biti ugrožena, a to je dokaz da za Srbe u Sarajevu nema mjesta osim ako ćete ih suditi, progoniti i ubijati”, govori danas Kovačević.

Kovačević je zatim govorio i o tome kako je nekada, prije rata, u Sarajevu živjelo “blizu 150.000 Srba, a sada nema mjesta ni za njih 30″.”Znamo da imaju nekoliko Srba koji su spremni da pričaju njihovu priču, a oni koji su spremni da kažu istinu, za njih nema mjesta. Iz Odbora za zaštitu prava Srba najavili da ne odustaju i mi pružamo punu podršku organizaciji i pozivamo sve svoje članove, aktiviste, koji su planirali da se idu pred Sud BiH sutra dođu an mjesta koja je organizator najavio”, poručuje Kovačević.

PODUZET ĆE SE MJERE

Isak o najavljenim okupljanjima na entitetskoj liniji: Država to neće dozvolitiKovačević je potom pozvao na izlazak na “međuentitetske linije” u Doboju, Istočnom Sarajevu, Loparama i Nevesinju. Potom, pita se kako bi bilo da se u RS-u nekom od Bošnjaka zabrani neko okupljanje.

Potom, obratio se i federalnom ministru unutrašnjih poslova Rami Isaku koji je ranije danas kazao kako država nipošto neće dozvoliti takva okupljanja. Kaže da on nema nadležnost da radi bilo šta na teritoriji RS-a.

Klix.ba