Vladajuća koalicija u RS-u potpisala sporazum: Ne žele podržati zakon o imovini na nivou BiH

Danas je u Banjoj Luci održana press konferencija vladajuće koalicije u Republici Srpskoj nakon koje je saopšteno da su stranke potpisale sporazum o djelovanju u naredne četiri godine sa fokusom na interese tog bh. entiteta.

U novom sporazumu, odnosno dopuni prethodnog sporazuma potpisanog prije održavanja Općih izbora u BiH 2022. godine, prvo je govorio predsjednik RS-a Milorad Dodik.”Ima nekoliko novina.

Nećemo se širiti sa novim političkim subjektima svjesni kompleksne političke situacije. Danas smo razgovarali o politikama koje ćemo voditi prema BiH i drugima, EU i tako dalje. Zajedno smo osudili način na koji nam hoće oteti imovinu.

Današnja odluka Ustavnog suda je sramna”, poručio je Dodik.Smatra da Ustavni sud nema rješenja kako da ide dalje, ali da će RS nastaviti koristiti imovinu kako je to radila i svih prethodnih decenija.”Mi ćemo se boriti, a dalje pripremamo odmah novi zakon i ponovno ćemo ga donijeti prije nego što Ustavni sud ovaj poništi. Definitivno je naš stav da na nivou BiH nećemo prihvatiti nikakvu raspravu o bilo kojem dokumentu kojim se rješava bilo kakva imovina.

Mogu oni to da drže kako hoće, mi ćemo nastaviti dalje da funkcioniramo na bazi našeg pristupa imovini i idemo dalje”, poruka je Dodika.Potpisan sporazum vladauće koalicije je navodno opredijeljenost da se sačuva “nacionalno jedinstvo”.”Oštro osuđujemo sve vrste nametanja i jasno stavljamo do znanja da smo spremni da štitimo Dejton.

U ovome slučaju ga moramo štititi od Ustavnog suda BiH i pojedinih ambasadora. RS je opredijeljena da brani svoju poziciju, svjesni smo šta nas čeka. Imamo dvotrećinsku većinu u NSRS potrebnu da se zaustave sve odluke koje idu prema RS-u”, kazao je predsjednik NPS-a Darko Banjac.

Petar Đokić, lider SP-a kazao je kako će se nastaviti kontinuitet politike kojom će se na nivou BiH nastaviti koordinirana akcija kako bi se spovelo sve što je dogovoreno koalicionim sporazumom.”Politika RS-a ima jedinstvo i nema pukotina. Jedinstven će biti odgovor svih tijela koja predstavljaju političku volju.

Mislimo da su odluke Ustavnog suda usmjerene protiv suvereniteta RS-a”, smatra Nenad Stevandić, predsjedavajući NSRS-a.Današnji sastanak i potpisivanje sporazuma dolazi kao reakcija na odluku o suspenziji Zakona o imovini RS-a koju je danas donio Ustavni sud BiH.

Dodik je poručio i kako je bilo zahtjeva od pojedinih političkih stranaka da se stavovi radikaliziraju, ali da se na to još uvijek nije pristalo.

klix.ba