fbpx
More

  Vlada ZDK ublažila epidemiološke mjere za obdaništa i igraonice

  Vlada ZDK ublažila epidemiološke mjere za obdaništa i igraonice- Vlada Zeničko-dobojskog kantona je današnjoj vanrednoj sjednici, na prijedlog Kriznog štaba Ministarstva zdravstva, usvojila set novih epidemioloških mjera koje ostaju na snazi 14 dana, počevši od sutra, 4. juna.

  Ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba Adnan Jupić rekao je da je epidemiološka situacija u ovom kantonu poboljšana, zbog čega je Krizni štab predložio ublažavanje mjera.

  Ublažene su mjere koje se odnose na predškolske ustanove tako što je prostor koji su dužni osigurati smanjen sa 2,5 na 2 kvadratna metra, s tim da grupe imaju maksimalno 20 djece, a isti standard primjenjuje se za dječije igraonice, odnosno subjekte koji u okviru registrovane djelatnosti pružaju usluge za djecu predškolskog uzrasta. Ovi subjektu dužni su strogo se pridržavati standarda i mjera biosigurnosti.

  Vlada je za još 14 dana produžila dosadašnje mjere koje se odnose na zdravstvene ustanove, higijensko-epidemiološke službe domova zdravlja, ugostiteljske objekte, organe uprave i druga pravna lica, vjerske institucije i pogrebna društva, gradove i općine, nadležne inspekcijske organe te Ministarstvo unutrašnjih poslova ZDK-a.

  – Krizni štab će prije isteka novih naredbi sagledati kompletnu epidemiološku situaciju i sačiniti procjenu rizika, te Vladi ZDK-a dostaviti prijedlog novih naredbi i preporuka u skladu s aktuelnom epidemiološkom situacijom – rekao je Jupić.

  Vlada je usvojila informaciju o epidemiološkoj situaciji prema kojoj je u periodu od 25. do 31. maja potvrđeno 39 novih pozitivnih slučajeva, što čini dnevni prosjek od 5,6 novih slučajeva. Sedmicu ranije ukupan broj pozitivnih bio je 54, a sedmicu prije toga 56.

  U protekla 24 sata u ZDK-u je potvrđeno pet novih slučajeva, od čega po dva u Zenici i Visokom te jedan u Brezi.

  Do sada je testirano 72.125 uzoraka, a SARS-CoV-2 potvrđen je kod ukupno 14.384 osoba. Zaključno s 31. majem u ovom kantonu aktivno je 225 slučajeva pozitivnih na korona virus.

  zenicablog

  Istaknuto

  Tešanj Connected – brže i lakše do posla sa nama

  Uz najnoviju platformu do lakšeg i bržeg zapošljavanja, Tešanj Connected! Šta je Tešanj Connected?

  Najnovije vijesti

  Beker: Đoković crpi energiju iz “svetog brda” u Visokom

  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || ).push({}); Nema sumnje da mu energija, za koju on kaže...

  Slovenija sutra proglašava kraj epidemije

  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || ).push({}); U Sloveniji su u posljednja 24 sata zabilježene samo...

  BiH 13. na svijetu po naružanosti građana

  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || ).push({}); Prema količini oružja koje posjeduju građani u odnosu na...

  Nakon više od 60 godina počinje rekonstrukcija tramvajske pruge na dionici Marijin Dvor – Ilidža

  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || ).push({}); Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta potpisao je danas...

  Slične vijesti