Vlada RS-a priznala da je fotografiju Bošnjakinje iz Žepe prikazala kao srpsku žrtvu

Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske saopćilo je da je prikazivanje fotografije Bošnjakinje iz Žepe u sklopu video materijala kojim je popraćeno obilježavanje 28 godina od stradanja Srba u Oluji “nehotična i nenamjerna greška agencije iz Srbije koja je pripremila video materijal”.

Dodali su da je agenciju angažiralo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije.”Ministarstvo smatra da je obilježavanje 28 godina od stradanja srpskog naroda tokom ‘zločinačke akcije Hrvatske vojske’ bilo dostojanstveno te da su poslane poruke primjerene veličini tragedije koja je zadesila narod ‘Republike Srpske Krajine’ kao i narod visoke Krajine”.

Podsjećamo, tokom obilježavanja godišnjice “Oluje” u Prijedoru kojoj su prisustvovali zvaničnici Srbije i entiteta Republika Srpska na jednom od panela pojavila se fotografija koja je nastala u Žepi 1995. godine.Fotografiju sa obilježavanja godišnjice “Oluje” u Prijedoru je objavio predsjednik entiteta RS Milorad Dodik na svom zvaničnom Twitter nalogu.Fotografija žene sa djecom koja se nalazi iza Dodika je zapravo nastala u Bosni i Hercegovini.

Fotograf AFP Joel Robine je uslikao Sabinu Mujkić, ženu koja je zajedno sa hiljadama drugih Bošnjaka protjerana iz Žepe 27. jula 1995. godine.

Klix.ba