Višković: Volio bih da Bećirović i Komšić zakoče istočnu gasnu konekciju pa da definitivno kažemo doviđenja

Premijer RS-a Radovan Višković danas je izjavio da bi on volio da članovi Predsjedništva BiH Denis Bećirović i Željko Komšić glasaju protiv projekta istočne gasne interkonekcije kako bi vidjeli gdje će svojom krivicom odvesti Bosnu i Hercegovinu.”

Јa bih volio da zakoče, da onda definitivno kažemo jedni drugima ‘hvala, doviđenja, bili smo u ljubavi, više nismo’. Ako oni misle da se mogu igrati sa građanima BiH”, rekao je Višković.On je dodao da veću korist od ruskog gasa imaju stanovnici Federacije BiH, nego Republike Srpske i da su oni dva puta veći potrošači, nego Republika Srpska.

Svim zvaničnicima i međunarodne zajednice sam rekao ‘gospodo ako možete da ponudite BiH gas bolji, kvalitetniji, jeftiniji nego što je ruski, mi ćemo vam se u tome priključiti’. Ali očito da ne mogu”, rekao je Višković.On je ocijenio da je priča o Azerbejdžanu i o Americi malo neozbiljna i dodao da za južnu gasnu konekciju još nisu napravili ni studiju izvodljivosti, čak ne znaju ni trasu, niti bilo šta, ali je dovode u ravan sa istočniom konekcijom.

Višković je rekao da je Republika Srpska završila skoro 90 posto eksproprijacije za istočnu gasnu interkonekciju zato što će je voditi u trasi auto-puta od Banje Luke do Rače.On je danas, povodom predstojeće posjete Milorada Dodika Rusiji, kazao da je svaki odlazak zvaničnika RS-a van njenih granica, pogotovu ako idu kod prijatelja, dobar za RS.

Ova posjeta se medijski, po malo, pogrešno tumači. Predsjednik Dodik ne ide u posjetu isključivo zbog susreta sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom. On već večeras, kada doputuje u Moskvu, ima značajne sastanke sa brojnim sagovornicima”, rekao je Višković u Zvorniku.

klix.ba