fbpx
More

  Vijećnici u Kalesiji odbijaju smanjenje uvećanih paušala: Novac dobijaju i kada ne rade

  Vijećnicima u Općinskom vijeću u Kalesiji već dva mjeseca se isplaćuju uvećani paušali i naknade za prisustvo sjednici, a zahtjev neformalne grupe građana o razmatranju povlačenja usvojene odluke političari nisu prihvatili.

  Naime, vijećnici Općinskog vijeća Kalesija 5. jula ove godine su prihvatili Inicijativu o povećanju paušala koji su sa dotadašnjih 350 KM, povećani na 650 marka. Također, donošenjem odluke, dnevnice za prisustvo sjednici su povećane s 50 na 100 maraka.

  Sve to je naišlo na negodovanje građana, koji su kroz proteste i peticiju tražili poništavanje odluke. Međutim, Kolegij Općinskog vijeća odbio je zahtjev neformalne grupe građana, potvrdivši da ostaju pri ranijoj odluci.

  Inače, za razmatranje odluke o vraćanju na stare iznose naknada glasalo je pet vijećnika i to Hajrudin Huseinović (NiP), Admir Karić (NiP), Mensur Hukić (NBL), Damir Džafić (SDA) i Hasan Ramić (SDA), dok su nasuprot njih bili Jasmin Osmančević (SD), Galib Softić (SDP), Fetah Hujdur (PDA), Edis Mujanović (SBB) i Faruk Džafić (SD).

  Inicijativa s 1.500 potpisa

  S obzirom na to da inicijativa koju su uputili građani s okvirno 1.500 potpisa nije prošla, vijećnici Naroda i pravde na predstojećoj sjednici Općinskog vijeća, koja je zakazana za 23. septembar ove godine, kao ovlašteni predlagači će zatražiti uvrštavanje tačke dnvenog reda po hitnoj proceduri.

  “Također, mi ćemo dodatno zatražti i smanjenje plaće načelnika i njegovih savjetnika, jer oni ne postižu rezultate. Suprotno, imamo deficit u buždetu koji ne znamo kako više pokriti, jer je očigledno da idemo dalje u dubiozu. Paušali koje smo podigli su dodatno jedan veliki minus u budžetu Kalesije”, kazao je za Klix.ba vijećnik NiP-a Mujo Mujkić.

  Kalesijskim vijećnicima, shodno ranije donesenoj odluci, u julu je isplaćena polovina uvećanih paušala, dok su u augustu, kada nisu održali sjednicu, dobili puni iznos.

  “Ovo je zapravo jedan deal između načelnika i njegove većine u Općinskom vijeću te im je prešutno dozvolio povećanje paušala. On je ranije u izjavama kazao da neće isplaćivati uvećane paušale sve dok se ne završi rebalans budžeta. Ali, on je to ipak učinio i mi smo dobili uvećane paušale po odluci Općinskog vijeća”, navodi Mujkić.

  Kalesija je općina kojom upravlja Narodni evropski savez (NES) čiji je Sead Džafić načelnik, a njegov stranački kolega Mensur Hukić predsjedavajući Općinskog vijeća.

  Milion maraka za (ne)rad

  Odlukom o povećanju paušala i naknada općinski vijećnici će do kraja mandata građane Kalesije koštati dodatnih 450 hiljada KM, što će u konačnici iznositi okvirno milion maraka za njihov rad u ovom lokalnom predstavničkom tijelu.

  Iako je ranije rekao da trenutno nije vrijeme da se ide u povećanja paušala i dnevnica, Džafić, kako je to praksa pokazala, ništa nije učinio da do toga ne dođe, iako je tu mogućnost imao.

  Naime, načelnik i gradonačelnik svake lokalne zajednice imaju pravo da u roku od tri dana od usvajanja bilo koje odluke upute zahtjev za njeno preispitivanje, pogotovo ukoliko ona dodatno opterećuje budžet.

  Prvi čovjek Kalesije na naše pozive nije odgovarao, a o ovoj temi komentar smo pokušali dobiti i od vlasti u kojoj trenutno vlada medijski muk. Međutim, kako nezvanično saznajemo, vijećnici SDA bi mogli podržati odluku o vraćanju paušala i naknada u prvobitni iznos.

  Inače, vlast je ranije poručila da paušali u Kalesiji nisu rasli od 2011. godine i u poređenju s općinama i gradovima u okruženju bili su najniži. Ukoliko ne uslijedi poništavanje odluke, građani ponovo najavljuju proteste.

  crna-hronika

  Istaknuto

  Tešanj Connected – brže i lakše do posla sa nama

  Uz najnoviju platformu do lakšeg i bržeg zapošljavanja, Tešanj Connected! Šta je Tešanj Connected?

  Najnovije vijesti

  Prva bh. kamp prikolica nagrađena na gotovo svim sajmovima

  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || ).push({}); Nakon luksuzne jahte, majstori brodogradnje iz Viteza pripremili...

  Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || ).push({}); Objavljen tender za prodaju hotela IgmanKantonalna agencija za...

  Težak udes na autoputu kod Visokog: Vozilo na krovu

  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || ).push({}); Na autoputu Visoko - Sarajevo došlo je do teške...

  Upozorenje / Kupci, oprez: Iz trgovina se povlači riba u konzervi, prodaje se i u BiH

  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || ).push({}); Ministarstvo poljoprivrede u četvrtak je obavijestilo potrošače da je...

  Slične vijesti