Vidović priznala: Srpska bilježi pad prihoda i trpi zbog sankcija

Zora Vidović, ministar finansija Republike Srpske, prezentujući Konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta Srpske u periodu 1. januar – 30. jun 2023. godine kazala je kako su planirani prihodi u ovom periodu manji i da Republika Srpska trpi finansijske posljedice zbog tihi sankcija.

REPUBLIKA SRPSKA

03.11.2023 | 13:52Vidović priznala: Srpska bilježi pad prihoda i trpi zbog sankcijaKako je kazala, Srpska je ostvarila poreske prihode, od 1,833 milijarde KM, a da se pad bilježi i kada je riječ o primicima od finansijske imovine, a u prvoj polovini ove godine oni iznosili su 46,6 miliona KM.”

To su rate koje nama plaćaju putevi, auto-putevi i svi drugi koji uzimaju međunarodne kredite, a to se vraća iz indirektnih poreza”, dodala je Vidovićeva.Ukupni rashodi i izdaci u budžetu iznose 2,786 milijardi KM.”Naša otplata za kratkoročne i dugoročne kredite iznosila je 715 miliona KM, a da je zaduženje bilo 425 miliona KM, što znači da smo u ovom periodu otplatili 290 miliona KM više nego što smo se zadužili. Imali smo u ovom periodu jednu malo veću otplatu za bečke obveznice, na šta smo računali”, istakla je.

Ona je priznala da je bila veća otlata vezana za bečke obveznice, a da su sa tim računali i da su uspjeli završiti na vrijeme.”Kao dokaz da smo pod sankcijama, nekim tihim, ipak se snalazimo. Sredstva smo za bečke obveznice platili pet dana ranije, mi smo platili u četvrtak, u ponedjeljak nam je rečeno da će se pare vratili jer su pitali odakle pare na Novoj banci a ne na Unicredit.

To je samo bio povod da se kaže da je RS zakasnila sa uplatama. Onda smo mi skenirali mejlom licence Nove banke, potencijal, informacije o portfoliju. kad su sve to dobili, naveče u 8 su javili da je to ok i da možemo izmiriti obaveze.Hoću da kažem sa kakvim licemjernim stavovima se susrećemo” rekla je Vidović.

(BN)