More
  spot_img

  Vesko Drljača za “Avaz”: Poslodavci su dužni zaštititi radnike koji su izloženi teškom radu na vrućinama

  Povodom najavljenih visokih temperatura, koje će dostizati i 40 stepeni u Hercegovini, ministar rada i socijalne politike FBiH Vesko Drljača (SBB) izdao je preporuke za rad na otvorenom pri ekstremno visokim temperaturama.

  Kako je za portal “Avaza” rekao, izdate su mjere usljed vremenskih neprilika izazvanih visokim temperaturama na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine.

  – Potrebno je provesti posebne mjere zaštite kojima će spriječiti nastupanje štetnih posljedica po zdravlje radnika. Naime, daje se preporuka poslodavcima da razmotre mogućnost prekida obavljanja poslova na otvorenom u periodu od 12 do 16 sati, te nastavka istih poslije 16 sati – navodi Drljača. 

  Vesko Drljača za "Avaz": Poslodavci su dužni zaštititi radnike koji su izloženi teškom radu na vrućinama
  Vesko Drljača za "Avaz": Poslodavci su dužni zaštititi radnike koji su izloženi teškom radu na vrućinama

  Promjena radnog vremena

  Ukoliko je proces rada kod poslodavca organiziran na takav način da je nemoguće primijeniti navedenu mjeru, ovo ministarstvo daje preporuku poslodavcima da radnicima koji obavljaju poslove na otvorenom, početak radnog vremena pomjere na šest sati ujutro.

  – Također, preporučuje se poslodavcima da za vrijeme trajanja navedenih vremenskih neprilika omoguće korištenje godišnjeg odmora radnicima sa dijagnosticiranim hroničnim oboljenjima, kao i korištenje odsustava u skladu sa zakonom, kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu – kazao je Drljača.

  Adekvatnije odijevanje radnika

  Daje se preporuka da poslodavci izvrše organizaciju radnog vremena, te utvrde raspored istog na način da se početak radnog vremena prilagodi navedenim vremenskim prilikama. 

  Pored toga, poslodavci bi trebali omogućiti adekvatnije odijevanje radnika u ustanovama, preduzećima, kao i organima vlasti, te drugim pravnim osobama, kao i adekvatno odijevanje na službenim događajima (sjednice parlamenta, vlade i slično), prilagođeno visokim temperaturama.

  AVAZ

  spot_img

  Aktuelno

  spot_img

  Povezani članci