More
  spot_img

  Vakcinacija u ZDK: Najviše primljenih doza, koliko još treba za masovnu imunizaciju


  Zeničko-dobojski kanton, prednjači u broju vakcinisanih u cijeloj Federaciji Bosne i Hercegovini. Najbolje organizovana, vakcinacija se odvija na 12 punktova, u svim Domovima zdravlja kantona, te u Areni Zenica, koja ima najveći kapacitet.

  Kanton već ima spreman plan za potencijalno širenje infekcije novim sojevima COVID-a, koji su već ugrozili veći dio Evrope, ali i regije.

  O svemu je za N1, govorio epidemiolog Instituta za zdravlje i bezbjednost hrane, dr.Alis Kozica.

  Kazao je on da je po izvještaju do 11. jula u ZDK stigla 41.590 vakcina, a utrošeno je 39.107.

  “Vakcinisane su kategorije najugroženijih te starijih stanovnika. S obzirom da se Zeničko-dobojski kanton rasprostire na dvanaest općina/gradova koje imaju manji ili veći broj stanovnika, tako je i različit broj prijavljenih iz navedenih kategorija.

  U većim općinama kao što su Zenica i Visoko trenutno se vakcinišu hronični pacijenti i stariji od 75 godina, a u manjim općinama/gradovima- gdje je bio manji broj prijavljenih iz navedenih kategorija- prešlo se na kategorije uposlenih u javnim službama od značaja”, kazao je Kozica.

  U ovom kantonu vakcinisani su najizloženiji zarazi, zdravstveni radnici, novinari, policijki službenici i drugi uposlenici uprave policije MUP-a ZDK, kantonalni inspektori, studenti medicinskog fakulteta u Zenici koji treba da obave praksu, piše N1.

  Ističe on da je planirana i masovna vakcinacia, ali da im je zato potrebno između 400 i 500 hiljada doza vakcina, kako bi populacia bila u potpunosti zaštićena.

  “Postoji i otpor vakcinaciji, ali postoji i vakcinalna kampanja u organizaciji Instituta za zdravlje i bezbjednost hrane Zenica, kao i drugih lokalnih zdravstvenih ustanova”, rekao je on.

  Ostatak razgovora možete pročitati OVDJE.

  radiosarajevo.ba

  Aktuelno

  spot_img

  Povezani članci