fbpx
More

  Upozorenje građanima i nadležnima: Očekuju se obilne padavine i poplave, poduzmite mjere zaštite

  Prema vremenskim prognozama Federalnog hidrometeorološkog zavoda od 16. do 19. jula u Bosni i Hercegovini očekuju se obilnije kišne padavine koje mogu uvjetovaiti bujične poplave i poplave u urbanim sredinama, saopćila je Služba za protokol i press Kantona Sarajevo.

  Kantonalna uprava civilne zaštite KS upozorava sva pravna i fizička lica da odmah u skladu sa svojim nadležnostima, kao i obavezama, koje su im propisane Zakonom o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća, preduzmu neophodne preventivne mjere zaštite od kišnih padavina.

  U saopćenju se navodi i da Kantonalna uprava civilne zaštite posebno apeluje na općinske službe civilne zaštite s područja Kantona Sarajevo da stave organizovane snage zaštite i spašavanja u stanje pripravnosti, kako bi bile spremne u skladu sa svojim nadležnostima i obavezama po planovima zaštite i spašavanja da reaguju na potencijalno moguće obilne kišne padavine na području općina, saopćeno je.

  Zbog najavljenih obilnijih padavina i Vlada Tuzlanskog kantona poziva na oprez. Vlada je danas prihvatila informaciju Kantonalne uprave civilne zaštite, te imajući u vidu narandžasto upozorenje Federalnog hidrometeorološkog zavoda zbog očekivanih jačih lokalnih pljuskova u narednim danima, Vlada je zatražila od Kantonalnog štaba civilne zaštite, ali i Kantonalne uprave civilne zaštite da u narednim danima povećaju stepen opreznosti i da, u slučaju potrebe, budu spremni na brz odgovor.

  Također, Vlada je zbog razmjere poplava i drugih nepogoda, koje su, kao posljedica obilnih padavina, u proteklim danima pogodile zemlje zapadne Europe, apelirala na nadležne subjekte koji se bave održavanjem riječnih korita i kanala za prikupljanje oborinskih voda da vrše pojačan nadzor nad kritičnim dionicama vodotoka gdje bi eventualno, u slučaju većih padavina, moglo doći do izlijevanja vode iz korita.

  Vlada apelira na gradove i općine u Tuzlanskom kantonu da u pripravnost stave i sve nadležne službe, a posebno službe za spašavanje na vodi i pod vodom, kako bi u slučaju potrebe bile u stanju što brže reagirati. Istovremeno Vlada je apelirala i na građane koji u blizini svojih imanja imaju kanale koji prikupljaju oborinske vode, da ih očiste, te time preveniraju njihovo začepljenje i plavljenje okolnog zemljišta.

  Sve to s ciljem prevencije nastanka eventualnih šteta, u slučaju da i područje TK zadese obilne kišne padavine. Vlada Tuzlanskog kantona i Kantonalni štab civilne zaštite će tokom vikenda također biti u pripravnosti kako bi se moglo hitno reagirati u slučaju potrebe.

  faktor.ba/fena.ba

  Istaknuto

  Tešanj Connected – brže i lakše do posla sa nama

  Uz najnoviju platformu do lakšeg i bržeg zapošljavanja, Tešanj Connected! Šta je Tešanj Connected?

  Najnovije vijesti

  Amel Tuka izborio finale na Olimpijskim igrama u Tokiju

  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || ).push({}); Ovo je i najbolji rezultat našeg atletičara

  Napreduje izgradnja ceste Stolac – Neum: Još samo 10 kilometara

  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || ).push({}); Brojni državljani BiH koji ovih dana hrle u naš...

  Djevojčicu usmrtila vrućina u vozilu kod Banjaluke

  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || ).push({}); BANJALUKA - Vrućina odnosno ekstremno pregrijavanje je uzrok smrti...

  Demineri izvukli tijela dvojice lovaca iz minskog polja kod Zavidovića

  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || ).push({}); Na lokalitetu Lukići kod Zavidovića jutros su smrtno stradala...

  Slične vijesti