Uposlenici zeničke bolnice dobijaju 350 KM pomoći, uskoro realizacija brojnih projekata obnove

Projekt obnove i dogradnje Kantonalne bolnice Zenica uskoro bi trebao biti realiziran, a uposlenicima će već sutra biti isplaćeno 350 KM pomoći zahvaljujući pozitivnom poslovanju ove zdravstvene ustanove i uštedama ostvarenim racionalnim korištenjem sredstava.

Budući da su radnici Kantonalne bolnice Zenica u decembru 2022. godine ostali bez 1.080 KM pomoći iako su podnijeli najveći teret u borbi protiv koronavirusa, stupanjem na čelo direktor Tarik Zulović je za glavni cilj imao vratiti dostojanstvo i ugled bijelom mantilu.

Ovo nam je potvrdio direktor bolnice Tarik Zulović koji je dodao da je to od početka bio cilj jer su zdravstveni radnici u ovoj ustanovi prošle godine ostali bez pomoći od 1.080 KM.”Sredstva koja dobijamo za finansiranje poslovanja od Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK iskoristili smo racionalno i uloženim naporima 2023. godinu privodimo kraju sa ostvarenim dobrim poslovnim rezultatom, što nam je dalo osnov za obezbjeđenje sredstava za isplatu pomoći radnicima.

Svjesni vremena u kome živimo znamo da su potrebe radnika daleko veće i nadamo se da ćemo u budućnosti trudom i zalaganjem doprinijeti još boljim poslovnim rezultatima, sve s ciljem povećanja zadovoljstva radnika bolnice”, izjavio je Zulović.Predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu KBZ Adnan Karalić je kazao da će ova pomoć biti značajna za radnike.”

Ova pomoć je osigurana iz naših sredstava. Za razliku od prošle godine kada smo jedini u kantonu uz Dom zdravlja Zavidovići ostali bez pomoći od 1.080 KM, a najviše smo tereta ponijeli tokom koronavirusa, moramo se zahvaliti menadžmentu i direktoru Zuloviću koji su pomogli ove godine.

Dosta je naših radnika na minimalcu i oni će najviše osjetiti ovu pomoć koja u vremenu inflacije itekako znači. Imamo obećanje da će se i naredne godine pronaći način da se dio pomoći isplati”, kazao je Karalić.Inače Kantonalna bolnica Zenica za nekih mjesec dana bi trebala početi i obnovu kotlovnice u sklopu projekta energetske efikasnosti vrijednosti 10,5 miliona eura.”

Od momenta preuzimanja funnkcije direktora aktivno smo počeli raditi na realizaciji programa utopljavanja KBZ i sada je u toku postupak izbora izvođača koji će nam uraditi projekte utopljavanja i dogradnje operativnog bloka, a u toku je i izbor izvođača radova koji će uraditi kotlovnicu.

Dobili smo tri ponude i sada očekujemo izbor izvođača radova”, kazao je Zulović.

Pojasnio je da će utopljavanje bolnice obuhvatiti brojne infrastrukturne radove, a da je najbitniji izgradnja nove kotlovnice od 9 MW kojom će biti na ekološki prihvatljiv način riješeno zagrijavanje ove ustanove.”Do sada smo koristili ugalj, a sada ćemo koristiti plin i zemni gas koji je ekološki prihvatljiviji. Također, za tri-četiri mjeseca očekujemo i izgradnju zgrade za zbrinjavanje medicinskog otpada.

Možemo reći da je ovo bila uspješna godina za Kantonalnu bolnicu Zenica”, kazao je Zulović.Predsjednik Samostalnog strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije ZDK dr. Elvis Cikotić je kazao da su zadovoljni saradnjom s menadžmentom bolnice te da će se nastaviti raditi na poboljšanju uslova za zaposlenike.”

Ova pomoć je dobrodošla uzimajući u obzir da uposlenici bolnice nisu dobili prošlogodišnju pomoć. Radimo i radit ćemo da napredak bude vidljiv i nakon izmjena i dopuna novog kolektivnog ugovora. Moramo svi uložiti i poseban rad i trud u unaprijeđenje pružanja usluga dijagnostike i liječenja”, kazao je Cikotić.

Za tri-četiri mjeseca se očekuje i završetak dogradnje koronarne jedinice o čemu smo već ranije pisali, a sve ovo prema riječima Zulovića poboljšat će uslugu, ali i boravak pacijenata i medicinskih radnika.

Klix