Umjesto izvinjenja Višković “udario” po Sarajevu: Omalovažavaju zbog tamo neke fotografije

Premijer bh. entiteta Republika Srpska, koji je od nedavno na crnoj listi američke administracije, Radovan Višković je reagovao na vijest da su organizatori obilježavana “Oluje” u Prijedoru iskoristili fotografiju prognanih Bošnjaka iz Žepe.Višković je za medije u RS-u rekao da je obilježavanje 28 godina od progona tokom akcije Oluja proteklo dostojanstveno i civilizacijski, a da sada iz Sarajeva pokušavaju to da omalovaže isticanjem da se “tamo potkrala neka fotografija”.

Pod “nekom fotografijom” Višković misli na fotografiju Sabine Mujkić, žene koja je zajedno sa hiljadama drugih Bošnjaka i Bošnjakinja protjerana iz Žepe 27. jula 1995. godine.SKANDALOZAN PROPUSTNa obilježavanju “Oluje” u Prijedoru korištena fotografija nastala tokom protjerivanja Bošnjaka iz Žepe”Očito niko od njih nije slušao riječi Njegove svetosti patrijarha srpskog koji je rekao, suza je suza, bol je bol, bez obzira da li došla od majke u bijeloj ili crnoj marami, dijete je dijete i mi to moramo što prije shvatiti”, kazao je Višković.

Podsjećamo, agencija “Pozitiv” iz Beograda preuzela je odgovornost za, kako su rekli, “nenamjernu grešku prilikom izrade multimedijalnog sadržaja” za potrebe obilježavanja 28 godina “Oluje” u petak, 4. augusta, u Prijedoru.”Posebno se izvinjavamo Srpskoj pravoslavnoj crkvi i rukovodstvu Republike Srpske i Republike Srbije, jer je za ovo kriva isključivo agencija “Pozitiv” i za to preuzimamo punu odgovornost.

Naglašavamo da odgovornost za ovu grešku u potpunosti snosi naša agencija. Organizator događaja nije imao nikakve veze s ovom neopreznom greškom, niti je mogao predvidjeti ovu situaciju”, istakli su iz agencije.Režimski mediji u RS-u i zvaničnici entiteta od jučer pokušavaju “okrenuti” priču te optužuju “političko Sarajevo” koje im je, kao i obično, krivo za sve.

Podsjetimo, tokom obilježavanja godišnjice “Oluje” u Prijedoru kojoj su prisustvovali zvaničnici Srbije i entiteta Republika Srpska na jednom od panela pojavila se fotografija koja je nastala u Žepi 1995. godine.Fotografija žene sa djecom koja se nalazi iza Dodika je zapravo nastala u Bosni i Hercegovini. Fotograf AFP Joel Robine je uslikao Sabinu Mujkić, ženu koja je zajedno sa hiljadama drugih Bošnjaka protjerana iz Žepe 27. jula 1995. godine.

Na svom Facebook profilu je autentičnost potvrdila i kćerka Sabine Mujkić, djevojčica koja je na fotografiji u naručju svoje majke.Ova fotografiju su prethodnih godina portali u Srbiji koristili kao ilustraciju za objave povezane sa “Olujom”.Sam odabir Prijedora za obilježavanje godišnjice “Oluje”, mjesta u kojem je ubijeno 5.209 Bošnjaka i Hrvata, i gdje je sprovedeno potpuno etničko čiščenje, je kod mnogih shvaćen kao provokacija, a ovakav propust će sasvim sigurno izazvati dodatno nepovjerenje, u prvom redu povratnika, prema vlastima entiteta RS.

klix.ba