Ukrajina pojačala odbranu grada koji je pod snažnim napadom plaćeničke Wagner grupe

Ukrajina je rekla da jača svoje snage oko Bahmuta u istočnoj regiji Donbasa i tamo odbija stalne napade ruske plaćeničke skupine Wagner, čiji je vođa obećao zauzeti ogromne rudnike u tom području.

Kijev je poslao pojačanje u Soledar, gradić u blizini Bahmuta gdje je situacija posebno teška, rekli su ukrajinski dužnosnici.

“Neprijatelj je ponovno očajnički pokušao jurišati na grad Soledar iz različitih smjerova i poslao u bitku najprofesionalnije jedinice Wagnerovaca”, stoji u saopćenju ukrajinske vojske.

Jevgenij Prigožin, osnivač plaćeničke grupe Wagner, već mjesecima pokušava zauzeti Bahmut i Soledar po cijenu mnogih života s obje strane. On je u subotu rekao da je njegov značaj u mreži tamošnjih rudnika.

“Ne samo da ima mogućnost zadržavanja velike grupe ljudi na dubini od 80-100 metara, već se mogu kretati i tenkovi i borbena vozila pješadije”, rekao je.

Vojni analitičari kažu da bi strateška vojna korist za Moskvu ograničena. Američki dužnosnik rekao je da Prigožin, moćni saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina, mjerka so i gips iz rudnika.

Predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u noćnim videoizjavama u nedjelju da se Bahmut i Soledar drže uprkos široko rasprostranjenom razaranju nakon višemjesečnih napada.

“Naši vojnici odbijaju stalne ruske pokušaje napredovanja”, rekao je, te dodao da je u Soledaru “situacija jako teška”.