Utorak, 25 siječnja, 2022
More
  spot_img

  U nesreći u rudniku 52 mrtvih

  Broj mrtvih u nesreći u sibirskom rudniku u petak popeo se na 52, izvijestile su ruske novinske agencije pozivajući se na hitne službe.

  “Prema preliminarnim informacijama, nitko u rudniku nije preživio. Poginule su 52 osobe”, izjavio je izvor na koji se poziva službena agencija TASS.

  Tu su izjavu prenijele i agencija RIA Novosti i Interfax i precizirale da su među mrtvima 46 rudara i 6 spasioca.

  Lokalno istražno tijelo otvorilo je istragu zbog “kršenja sigurnosnih standarda” i tijekom večeri objavilo da je uhićen direktor rudnika, njegov zamjenik te odgovorni za područje na kojem se nesreća dogodila.

  “To je golema tragedija”, izjavio je predsjednik Vladimir Putin na televiziji i odao počast hitnim službama koje su “dale sve od sebe”.

  Vlasti su objavile da su oko 8 ujutro primile dojavu o dimu u rudniku Listviajnaja u gradu Gramotejno, u sibirskoj regiji Kemerovo gdje se nalaze brojni rudnici ugljena.

  Prema lokalnoj novinskoj službi, u rudniku se u vrijeme nesreće nalazilo 285 osoba. Uzroci incidenta zasad nisu poznati.

  Rudnik je u vlasništvu tvrtke SDS-Ugol, jednog od najvećih ruskih proizvođača ugljena.

  Nesreće u ruskim rudnicima često su povezane s nepridržavanjem sigurnosnih normi, lošim upravljanjem ili zastarjelom opremom iz sovjetskog doba.

  U svibnju 2010. poginula je 91 osoba i više od stotinu je ozlijeđeno u rudniku Raspadskaja, također u Kemerovu.

  U listopadu 2019. je pri puknuću brane u rudniku zlata u Sibiru poginulo 17 ljudi.

  Osim ljudskih gubitaka, neke nesreće pokazuju da način rudarenja u Rusiji često izaziva štete u okolišu.

  n1

  spot_img

  Aktuelno

  spot_img

  Povezani članci