U Kantonalnoj bolnici Zenica 17 radnika s nevalidnim diplomama, nijedna nije VSS

Ured za borbu protiv korupcije u proteklih godinu dana izvršio je reviziju diploma zaposlenih u javnom sektoru kojom je utvrđeno da u Kantonalnoj bolnici Zenica radi 17 osoba sa nevalidnim diplomama

.Vlada Zeničko-dobojskog kantona je prihvatila Izvještaj o realizaciji Akcionog plana za provođenje Strategije za prevenciju i borbu protiv korupcije 2022-2024. za period juni 2022. – juni 2023. godine, a jedna od ključnih aktivnosti Ureda za borbu protiv korupcije bila je revizija diploma zaposlenih u javnom sektoru, sa fokusom na Kantonalnu bolnicu Zenica, gdje je izvršena revizija diploma 1.609 zaposlenih.

Revizijom je utvrđeno 17 nevalidnih diploma u Kantonalnoj bolnici te jedna u Kantonalnom zavodu za medicinu rada i sportsku medicinu. Svi slučajevi su prijavljeni na dalje postupanje Ministarstvu unutrašnjih poslova i Kantonalnom tužilaštvu u Zenici.Tim povodom kontaktirali smog Kantonalnu bolnicu Zenica gdje nam je rečeno da je od 17 nevjerodostojnih diploma radnika u jednom predmetu donesena naredba nadležnog tužilaštva o neprovođenju istrage jer je nastupila zastarjelost krivičnog gonjenja, jedan predmet je presuđen i izrečena je kazna zatvora od jedne godine i utvrđen prestanak radnog odnosa za radnika.

Preostali predmeti proslijeđeni su nadležnom tužilaštvu na dalje postupanje u skladu sa zakonskom legislativom i smjernicama Ureda za borbu protiv korupcije.“Podatak o nevjerodostojnosti diploma radnika odnosi se na NK radnika, KV/VK radnike i SSS radnike sa akcentom na nemedicinski kadar, do sada postoji indicija za sada samo dvije diplome SSS medicinskog kadra.

U pogledu doktora (doktora medicine na specijalizaciji, specijalista i subspecijalista) nismo do sada dobili niti jedan podatak o nevjerodostojnosti diploma”, kazali su nam iz zeničke bolnice.Kazali su i da je zaposlenje navedenih radnika datira od perioda 1989. godine pa u toku ratnog i poslijeratnog perioda te da više informacija zbog postupka kojeg provode nadležni organi ne mogu iznositi u javnost.

klix.ba