U hrvatskom saboru zatraženo da vojska izađe na granicu s Bosnom i Hercegovinom

Desna opozicija u Hrvatskom saboru opetovala je u četvrtak, uoči rasprave o ilegalnim migracijama, da vojska treba izaći na ključne tačke na granici s Bosnom i Hercegovinom i Srbijom i spriječiti ilegalne ulaske, a lijeva je uzvratila da migranti nisu Hrvatskoj prijetnja i da desnica podriva strahove građana uoči izbora.

Tako suverenist Marijan Pavliček tvrdi da je hrvatska granica “propusna kao švicarski sir”, da migranti šetaju tom državom, da se ne zna gdje se nalaze.”

Ograđujete premijera i Vladu, a ne želite staviti vojsku na kritične točke i ogradu prema BiH i Srbiji”, prozvao je vladajuće i ustvrdio da se dizanjem ograde neće dijeliti Hrvate iz BiH, jer oni prelaze preko legalnih graničnih prijelaza.

Njegov prijedlog odbacio je HDZ-ov Nevenko Barbarić koji je istaknuo da bi žica na granici s BiH, definitivno poremetila odnose i trajno narušila položaj Hrvata u toj državi. Uostalom, neka netko kaže koliko to košta, za koliko bi se godina postavilo, rekao je Barbarić.Vidimo što se događa u Evropi, u Švedskoj, Danskoj, kako gori Francuska, želimo da Hrvatska ostane sigurna, neka vojska izađe na ključne granične točke i spriječi ilegalni ulazak, rekao je Marin Miletić (Most).

‘Mostovci’ argumentiraju i da vojska na granici nije nikakav izuzetak i da to već prakticira 14 evropskih zemalja.Dalija Orešković (Centar) ima drugačije mišljenje od desnog političkog spektra i kaže da migranti Hrvatskoj nisu prijetnja i da je tužno slušati kako se podrivaju strahovi građana uoči izbora.

Pravi problem i prijetnja su negdje drugdje, problem je što Hrvatska nije država u kojoj netko želi doći i ostati, kazala je.Domagoj Hajduković (Socijaldemokrati) istaknuo je da granična policija uživa njegovo povjerenje, a da zazivanje vojske govori da im netko ne vjeruje da svoj posao rade kako treba. “Što će vojska raditi na granici, pucati po ljudima?”, upitao se.

klix.ba