Nedjelja, 22 svibnja, 2022
More
  spot_img

  U Austriji uveden novi režim ulaska u zemlju

  U Austriji je od ponoći stupio na snagu novi režim ulaska u zemlju, koji dozvoljava putnicima iz svih zemalja svijeta, koji su primili tri doze vakcine protiv koronavirusa, ulazak bez dodatnih dokumenata.

  Prema izmjeni Uredbe o koronavirusu režimu za ulazak u Austriju, više se ne primjenjuje lista zemalja visokog rizika. Razlog za popuštanje režima za ulazak u zemlju je što je omikron soj postao dominantan i u Austriji.

  Za sve one koji nisu primili treću dozu vakcine primjenjuje se takozvano “2G plus” pravilo, što znači da u zemlju vakcinisani ili izliječeni mogu ući samo ako imaju negativan PCR test. Osobe koje posjeduju “2G“ dokumente” – sertifikat o preležanom kovidu 19 ili potvrdu o vakcinaciji sa dvije doze, a nemaju negativan PCR test moraju u karantin, koji mogu prekinuti nakon urađenog PCR testa koji ima negativan rezultat.

  Ulazak u Austriju za nevakcinisane ili osobe koje nisu preležale koronavirus u turističke svrhe de fakto nije moguć.

  Za ulazak u Austriju priznaju se vakcine koje su dobile odobrenje od Evropske agencije za lijekove ili Svjetske zdravstvene organizacije kao što su Pfizer, AstraZeneca, Johnson i Johnson, Moderna, kineske vakcine Sinopharm, Sinovac, kao i Covaxin, Covavax i Novavax.

  Izvor: Avaz.ba

  spot_img

  Aktuelno

  spot_img

  Povezani članci