Trebinje: U vakufskoj kući otvoren prvi halal restoran

 U Trebinju je danas otvoren prvi halal restoran-ćevabdžinica u ovom gradu, smješten u Vakufskoj kući u strogom centru pored Sultan Ahmedove džamije.Vakufsku kuću su donacijama kupile i uvakufile džematlije Trebinja još 2018. godine, a njena obnova trajala je dvije godine.-

Jedan od najvećih donatora za obnovu Vakufske kuće bila je općina Karatay iz grada Konye u Turskoj, kojoj dugujemo veliku zahvalnost. Naravno, zahvalnost dugujemo i svih drugim donatorima kojih je mnogo i svi su zaslužni da u Trebinju danas imamo jedan ovakav objekat – izjavio je za Preporod.info glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Trebinje hfz. Sadik-ef. Fazlagić.

Pojasnio je kako je Vakufska kuća vlasništvo Medžlisa Trebinje, te da je pod zakup izdata jednom Bošnjaku.- Nadamo se da će on svojim trudom, radom i ozbiljnošću opravdati ukazano povjerenje i privući veliki broj turista iz Bosne i Hercegovine i regiona. Ono što želimo istaći, jeste da je zakupac vakufskog prostora Trebinjac koji živi i radi u Engleskoj, ali sa izraženom željom za pokretanje jednog ovakvog biznisa u svome rodnom Trebinju.

Ovo je primjer koji želimo istaći kao pozitivan, ali i potaći druge ljude da ga slijede – poručio je hafiz Fazlagić.Ovom prilikom on je posebno istakao srdačnu i bratsku pomoć našeg najpoznatijeg bosanskohercegovačkog gastro majstora Nihada Mameledžije, koji je proveo nekoliko dana u Trebinju kako bi pripremio restoran za dobar početak.

Pokretanjem halal restorana u Trebinju, Medžlis Trebinje je, pored dvije džamije u Starom gradu, zgrade Medžlisa i ranije otvorenih apartmana, bogatiji za još jedan značajan objekat, kako za trebinjske džematlije, sve Trebinjce, Bosance i Hercegovce, turiste i druge ljude koji od danas mogu uživati u halal specijalitetima ćevabdžinice Stari grad.(Preporod.info)