TIKTOKER FAHRUDIN OTVARA JAVNU KUHINJU ZA DJECU U SARAJEVU

U Bosni i Hercegovini i u 2022. godini postoji dosta porodica koje žive veoma teško, što uključuje život bez struje, hrane i brojnih drugih osnovnih životnih potrepština.

Srećom, sve je više i onih ljudi koji izlaze u susret takvima, a jedan od njih je Fahrudin Mujanić, na TikToku poznatiji kao Hi Babo.

Fahrudin je rođen u Njemačkoj, ali je porijeklom iz okolice Prnjavora tako da je čvrsto povezan s ljudima iz Bosne i Hercegovine.

Ono što je manje poznato javnosti jeste da upravo Fahrudin otvara u Sarajevu Javnu kuhinju za djecu, a naša Merima je sa njim razgovarala u emisiji ‘Dobar dan BiH’

Fahrudin kaže da voli pomagati, ali i nasmijavati ljude, međutim, ističe da se ljepše osjeća kada nekome pomogne.

Kada vidim osmijeh na licu i kada mi govore da te dragi Allah nagradi, naježim se, suze mi krenu, jer znam da je od srca. Udruženje na čijem sam čelu uskoro otvara Javnu kuhinju za mališane. Prvo sam prodavao svoje majice, pa sam onda odlučio sav novac preusmjeriti u humanitarne svrhe, za one najugroženije. U životu mi ne treba mi ništa, mogu raditi, imam zdrave ruke, nije sve u novcu, najbitnije je zdravlje – kaže nam Fahrudin za Hayat.ba

Dodaje kako je već treću sedmicu u Sarajevu, ali da već u ponedjeljak mora biti na svom radnom mjestu u Njemačkoj.

Što se tiče otvaranja Javne kuhinje za djecu, Fahrudin navodi kako je sve spremno i da se papirologija privodi kraju, te da bi otvorenje trebalo biti najviše za tri sedmice.

Nahranit ćemo i djecu i stariji narod. Kada vidim djecu da nemaju šta jest, žao mi je. Djeca će nas čuvati kada ostarimo, a mi moramo sada čuvati njih, moramo im pomoći. Ako neko ne može doći do Javne kuhinje, mi ćemo razvoziti obroke. Bit će naravno dostupni i za starije ljude. Djeca će u sklopu Javne kuhinje imati i socijalnu podršku – govori Fahrudin.

Kada je u pitanju razlika između Nijemca i ‘našeg’ čovjeka, Fahrudin kaže da za razliku od njih, naš čovjek ima srce.

Kada neko prosi, mi ćemo stat, kupit, dat, a Nijemac će proći. Oni nikada neće imati srce. I Njemačka je poskupjela počevši od goriva i hrane, pa do svega ostalog, a plate su ostale iste. Radimo da preživimo, imamo pidžamu i radno odijelo. Svugdje se mora raditi – poručio je Fahrudin.

CHI