Petak, 1 srpnja, 2022
More
  spot_img

  Tešanjski investitori pokreću pogon za preradu crvenog mesa u Maglaju – U firmu Euro Meat uloženo 3 mil KM

  U Maglaju se privodi kraju novi pogon za proizvodnju mesa koji će voditi firma Euro Meat. U pogonu će se vršiti prerada i promet crvenog mesa, a u infrastrukturu i opremu je uloženo 3 mil KM, rekli su za eKapiju u toj firmi.

  Osnivač firme Euro Meat je porodica Jabandžić iz Tešnja koja već ima iskustva sa poslovanjem u mesnoj industriji, ali u drugom segmentu. Naime, riječ je o vlasnicima tešanjske kompanije Madi, jedne od vodećih domaćih kompanija za proizvodnju pilećeg mesa.

  Ističu da je pogon u Maglaju izgrađen po najsavremenijim standardima i sa najboljom opremom na tržištu za ovu industriju. Trenutno završavaju instalacija opreme, pa se uskoro očekuje pokretanje pogona.

  – Višegodišnje iskustvo i znanje investitora se ogleda u svakom centimetru poslovne zgrade, a očekivanja za ovaj projekat su velika – navode investitori.

  Jedan od njih, Maid Jabandžić, kaže da je ova investicija pažljivo osmišljena sa ciljem da postane uspješna domaća priča. Za početak je u fokusu domaće tržište.

  – Imamo i upita za izvoz, ali smatramo da je još rano o tome govoriti. Napravili smo proizvodne pogone takvima da ih se ne bi postidjela ni najveća strana kompanija u ovoj branši. Uložili smo oko 3 mil KM u opremu i infrastrukturu, svakodnevno nastojimo proširiti i naše znanje o industriji crvenog mesa i imajući navedeno na umu, spremni smo za veliku priču – kazao je Jabandžić.

  Dodaje da su već imali prva zapošljavanja, a u prvoj fazi će biti potrebno nešto više od 10 radnika. Sam početak rada pogona biće usklađen sa novonastalom situacijom i pandemijom virusa covid-19.

  Vlasnici firme Euro Meat kažu da su se odlučili za investiranje u nove pogone, iako je jako nezivjestan period za poslovanje i nove projekte.

  – U vremenu neizvjesnosti i u situaciji kada je jako teško bilo šta predvidjeti, poslovna zajednica uvijek vaga da li ići u nove projekte ili poslovnu aktivnost ili zadržati postojeće stanje. Krize su izazov, ali i prilika za odvažne – navode za eKapiju.

  spot_img

  Aktuelno

  spot_img

  Povezani članci