fbpx
More

  Tešanj peti po izvozu i sedmi po ukupnom prometu u Federaciji BiH

  Privreda Općine Tešanj pokazala je vitalnost i snagu u najtežim trenucima pandemije. U Općini Tešanj je u prvih pet mjeseci ove godine preko fiskalnih uređaja evidentiran promet od 649 miliona 130.404 KM, što ovu općinu čini sedmom po redu u Federaciji BiH.

  Također, Općina Tešanj je na petom mjestu po izvozu u FBiH, sa udjelom od oko 5% u izvozu FBiH, te 25% u izvozu ZDK.

  U 2020. godini izvoz Općine Tešanj iznosio je 357 miliona KM, od toga izvoz u Njemačku 142 miliona KM.

  Po ukupnom prometu fiskalnih uređaja u prošloj godini Tešanj sa 1,415 milijardi KM zauzima osmo mjesto. Na šestom mjestu u FBiH je i po omjeru broja zaposlenih na jednog penzionera (Tešanj 2,6, FBiH 1,3).

  Sve ove rezultate Općina Tešanj ostvaruje sa oko 43.000 stanovnika. U Općini Tešanj i dalje se realizira promet veći nego u Gradu Zenica koji je daleko mnogoljudniji i glavni je grad Zeničko – dobojskog kantona. Umjesto da građani i zaposleni u Tešnju budu nagrađeni za ogroman doprinos široj društvenoj zajednici, kada se radi o povratu javnih prihoda, Općina Tešanj je na 67. mjestu od ukupno 79 po povratu PDV-a i na 54. mjestu od ukupno 79 po povratu PDV-a u odnosu na broj stanovnika.

  Općina Tešanj uputila je u martu ove godine Ustavnom sudu Federacije BiH Zahtjev za zaštitu prava lokalne zajednice u kojem je povrijeđeno pravo građana na jednakopravnost pred zakonom, a tiče se raspodjele javnih prihoda Federacije BiH, po kojoj su građani koji žive u općinama koje broje više od 60.000 stanovnika privilegovani za određeni iznos iz javnih prihoda čime je povrijeđeno pravo jednakopravnosti stanovnika općina koje broje manje od 60.000 ljudi.

  Zakonodavno – pravna komisija Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, Odbor za ekonomsku i finansijsku politiku, te Komisija za lokalnu samoupravu istog Doma dali su podršku Zahtjevu Općine Tešanj za zaštitu prava lokalne zajednice upućenog Ustavom sudu Federacije Bosne i Hercegovine, smatrajući da je povrijeđeno pravo na lokalnu samoupravu Općine Tešanj. Zakonodavno – pravna komisija Predstavničkog doma se pri tome poziva na odredbu člana 4. Evropske povelje o lokalnoj samoupravi.

  “Ne radi se ovdje samo o Općini Tešanj. Oko 1,5 miliona građana Federacije BiH pogođeno je ovim problemom, i ne uživa po našem mišljenju ustavom zagarantovanu jedankopravnost. Bez jednakih prava svih građana nema ni jednakih mogućnosti za razvoj i jačanje demokratskih principa. Sve parlamentarne stranke su dale podršku našem Zahtjevu, a ukoliko Ustavni sud Federacije BiH donese pozitivnu odluku u korist Općine Tešanj, mislim da ćemo biti znatno bliže pravednijem društvu, ali i promjeni pristupa vrednovanja rada. A gdje je pravda tu je i razvoj”, izjavio je Suad Huskić podnositelj apelacije i načelnik Općine Tešanj.

  akta.ba

  Istaknuto

  Tešanj Connected – brže i lakše do posla sa nama

  Uz najnoviju platformu do lakšeg i bržeg zapošljavanja, Tešanj Connected! Šta je Tešanj Connected?

  Najnovije vijesti

  Amel Tuka izborio finale na Olimpijskim igrama u Tokiju

  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || ).push({}); Ovo je i najbolji rezultat našeg atletičara

  Napreduje izgradnja ceste Stolac – Neum: Još samo 10 kilometara

  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || ).push({}); Brojni državljani BiH koji ovih dana hrle u naš...

  Djevojčicu usmrtila vrućina u vozilu kod Banjaluke

  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || ).push({}); BANJALUKA - Vrućina odnosno ekstremno pregrijavanje je uzrok smrti...

  Demineri izvukli tijela dvojice lovaca iz minskog polja kod Zavidovića

  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || ).push({}); Na lokalitetu Lukići kod Zavidovića jutros su smrtno stradala...

  Slične vijesti