Četvrtak, 30 lipnja, 2022
More
  spot_img

  Tešanj: Građani poštuju pravila i vjeruju ljekarima

  Povećan broj zaraženih koronavirusom u općini Tešanj sve građane, ali i nadležne pozvao je na još veći oprez i pridržavanje mjera zaštite od koronavirusa. Svi su složni da Tešnju mogu pomoći tako što će prvo pomoći sami sebi poštivanjem naredbi kriznih štabova.U samo nekoliko dana na području općine Tešanj registrovano je 28 osoba zaraženih koronavirusom, a ukupno je od početka pandemije evidentirano 50 slučajeva. Sedam pacijenata s područja općine do sada se oporavilo, a iako nadležni drže stvar pod kontrolom, građani su disciplinovani i poštivaju naredbe nadležnih.

  U izjavi za Klix.ba Tešanjka Zehra J. je kazala kako vjeruju svojim ljekarima.

  “Potpuno vjerujem Tešnju i našim ljekarima i zdravstvu. Svi se moramo pridržavati pravila. Ja sam prešla granicu starosti, ne mogu reći da se bojim, ali sve ovo vrijeme izlazila sam samo po potrebi. Imala sam divne komšije i omladinu koja mi je izlazila ususret, a naše zdravstvo je oduvijek bilo spremno na sve”, izjavila je Zehra dodavši da će zadržati kvalitete, vrijednost i gostoljubivost i u vrijeme koronavirusa.

  Ugostitelji su ispoštovali sve naredbe kriznih štabova, distanca između stolova je obavezna, a poduzeli su i druge mjere s ciljem prevencije širenja koronavirusa.

  S ciljem prevencije i povećanog opreza u proizvodnim pogonima sanitarna inspekcija je izvršila nadzor u firmama: Inox Ajanović, Atelier, Kalim i Saračević. Pozitivni primjeri zabilježeni su u firmama Inox Ajanović i Atelier gdje je visok nivo higijene, obavezna distanca i nošenje zaštitne opreme. U firmama Kalim i Saračević se poštuju higijensko-epidemiološke mjere. Na pijaci u Jelahu trgovci raspoređeni po štandovima na dovoljnom razmaku i s obavezom nošenja zaštitne opreme.

  Direktor Opće bolnice u Tešnju Hasan Škiljo u razgovoru za Klix.ba je kazao da su se posljednjih mjeseci borili s naglim skokom broja oboljelih od koronavirusa kako se ne bi opteretio zdravstveni sistem u kantonu.

  “Trenutno imamo iskustvo, opremu i znanja, ali sve mjere su ukinute i poništene te smo tada dobili taj peek. Moramo naučiti živjeti s ovim virusom, detektovati, testirati i liječiti bolesne, a sve sumnjive kontakte staviti u izolaciju dok javni sektor i privreda moraju nastaviti raditi. U toku ove sedmice smo radili testiranja s Kliničkim centrom u Sarajevu, a od ponedjeljka počinjemo samostalno raditi. Još nismo dobili testove od FŠCZ, a od Kantonalne bolnice Zenica smo posudili 1.000 testova koje ćemo im vratiti kada od FŠCZ dobijemo svoje testove. Naš PCR kabinet nema kapacitet kao KCUS, ne možemo raditi 200 testova dnevno, ali se trudimo odgovoriti ovom broju pacijenata”, kazao je Škiljo.

  Dodao je kako imaju 98 plućnih kreveta te da imaju dosta iskustva s tom vrstom oboljenja koje je slično i koronavirusu, gdje su pacijenti 90 posto plućni bolesnici.

  “Danas ćemo imati operativni sastanak da dio pacijenata liječimo u Zenici pod nadzorom infektologa Kantonalne bolnice Zenica, a ostatak u Tešnju, kako bismo odmorili ljude i rasteretili njihove kapacitete”, zaključio je Škiljo

  Općoj bolnici u Tešnju danas je od Vlade Zeničko-dobojskog kantona uručen RTG aparat, a načelnik Općine Tešanj Suad Huskić je kazao da očekuju još pozitivnih pacijenata na koronavirus u Tešnju.

  “Danas smo kao općinski štab imali sastanak s predstavnicima Kriznog taba Zeničko-dobojskog kantona i premijerom gdje smo ih upoznali da očekujemo još pozitivnih pacijenata. Sada još uvijek govorimo o istom klasteru iz proizvodnog pogona i o njihovim prvim kontaktima sa zaraženim, ali očekujemo i druge pozitivne slučajeve. Podignut je stepen prevencije i ozbiljnosti situacije kod građanstva, poduzimamo sve aktivnosti u proizvodnim gigantima i nadam se da će svi profesionalno postupiti”, izjavio je Huskić.

  klix

  spot_img

  Aktuelno

  spot_img

  Povezani članci