Tegeltija kritikovao pravilo NS BiH: To je ozbiljan ograničavajući faktor za bh. nogomet

Predsjednik FK Borac Milan Tegeltija kritikovao je pravilo Nogometnog saveza BiH kojim je broj stranaca u Premijer ligi ograničen na maksimalno pet igrača u zapisniku utakmice, poručivši da je to ograničavajući faktor za napredak bh. nogometa.

Prvi čovjek banjalučkog kluba tradiconalno se oglasio na Twitteru i objasnio je svoj stav.”FK Borac u sadašnjem sastavu ima pet stranaca što je maksimum prema NS BIH. Za podizanje kvaliteta klubova i lige i dovođenje ozbiljnih pojačanja to je ozbiljan ograničavajući faktor. Podizati kvalitet klubova i nogometa uz ograničenje pasošima igrača ograničava kvalitet klubova i lige”, napisao je Telegtija pa se nadovezao:

Ako klub kao Borac koji već ima pet stranaca dovodi nekog igrača stranca, neki stranac iz postojećeg sastava mora da ide.

Taj broj od pet stranaca od 18 igrača u protokolu ne omogućava da klubovi naprave kvalitativni iskorak s obzirom na relativno malu nogometnu populaciju u BIH.Zabluda je da domaće škole nogometa mogu izbaciti dovoljan broj kvalitetnih igrača i na taj način podići kvalitet klubova i lige.

Netačno je da se većim brojem stranaca ruši kvalitet domaćih igrača. Upravo suprotno, uz kvalitetne strance domaći nogometaši dižu svoj kvalitet”, tvrdi Telegtija.Podsjetimo, Borac će naredne godine nastupati u kvalifikacijama za Konferencijsku ligu nakon što je u prošloj sezoni Premijer lige BiH zauzeo drugo mjesto.

klix.ba