More
  spot_img

  Sutra sjednica Doma naroda, da li će biti potvrđeno povećanje plata političarima?


  Dom naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine će sutra, 30. juna, odlučiti da li će se povećati plata funkcionerima državne vlasti i uposlenima u državnim institucijama.

  Zastupnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine je 27. juna usvojio budžet za ovu godinu, koji podrazumijeva povećanje plata parlamentarcima, ministrima Vijeća ministara i članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine za 500 KM, a radnicima državnih institucija do 100 KM.

  Pojedini parlamentarci pravdaju se da su prihvatili ovakav budžet, jer se njima povećavaju plate potplaćenih uposlenika institucija. I političari i uposlenici su pod istom budžetskom stavkom, pa povećanje jednima automatski znači i povećanje drugima.

  Opozicioni parlamentarci su glasali protiv usvajanja budžeta, a kao razlog za to su istakli to što je njime predviđeno povećanje plata i političarima. Međutim, niti jedan parlamentarac nije pokušao da inicira pravno rješenje kojim bi se zvaničnici izuzeli od povećanja plata.

  Nakon kritika javnosti, neki od njih su najavili da će to pokušati učiniti. Zastupnik NS-a Damir Arnaut je najavio da će predložiti amandman na Ustav Bosne i Hercegovine, za koji smatra da se njima može spriječiti povećanje plata funkcionerima.

  Delegat SDA u Domu naroda Amir Fazlić je jučer u izjavi za Klix.ba najavio da će predložiti zaključak ili neko drugo primjenjivo pravno rješenje, a kojim će omogućiti da se političari izuzmu od povećanja plata.

  Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine i predsjednik SDA Bakir Izetbegović je najavio da će povišicu od 500 KM, ako i Dom naroda usvoji budžet, uplatiti humanitarnom udruženju Pomozi.ba te je pozvao i ostale stranačke kolege iz državne vlasti da to urade. Neki su ovaj Izetbegovićev potez ocijenili kao populističkim.

  Da bi se budžet provodio, potrebno je da ga usvoje oba parlamentarna doma.

  Sutra sjednica Doma naroda, da li će biti potvrđeno povećanje plata političarima?
  Sutra sjednica Doma naroda, da li će biti potvrđeno povećanje plata političarima?

  izvor : klix.ba  spot_img

  Aktuelno

  spot_img

  Povezani članci