Sud BiH odbio još jednu žalbu Dodikove odbrane, neće mu se suditi u Banjoj Luci

Sud Bosne i Hercegovine odbio je žalbu odbrane Milorada Dodika da se suđenje predsjedniku RS-a premjesti iz Sarajeva u Banja Luku, potvrđeno je za Klix.ba.

Podsjetimo, Dodikova odbrana je žalbu uložila u ponedjeljak nakon što je prethodno Sud BiH odbio njihovu žalbu kao neblagovremenu za premještanje suđenja u Banju Luku pod izgovorom da u Sarajevu vlada neprijateljsk aatmosfera, tvrdeći da su tome doprinijele izjave nekih ambasadora i političara.

Potom se Dodikova odbrana žalila na takvu odluku suda, ali je i ona odbačena.U međuvremenu je Dodik podnio i novu (drugu) žalbu i naveo nove razloge u kojima su, između ostalog, naveli da bi se sudije Suda BiH mogle svetiti Dodiku zbog ranijih izjava da se Sud i Tužilaštvo BiH trebaju ukinuti.

Smarali su da zbog toga predsjednik RS-a neće imati pošteno suđenje.PANIKA NA VIDIKUDa li je Dodik svjestan političkog kraja pa sudski proces odugovlači novim žalbamaNakon odbijene žalbe novo ročište pred Sudom BiH zakazano je za 20. decembar. Naravno, sada Dodiku predstoji opcija da i na ovu odluku suda uloži žalbu i eventualno još prolongira početak glavnog pretresa.

Također, nije isključeno da će Dodik slati nove žalbe i tako kupovati vrijeme i odugovlačiti proces.Podsjetimo, za sada se Dodik pred Sudom BiH u procesu koji se vodi protiv njega i v. d. direktora Službenog glasnika RS-a Miloša Lukić, pojavio dva puta. Prvi put je rekao da ne razumije optužnicu, a drugi put je ročište odgođeno jer je Dodikova odbrana najavila žalbu na odbijenicu Suda o premještanju predmeta u Banja Luku.

Dodik i Lukić su optuženi za nepoštivanje odluka visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

Klix