Stanje s vodostajem Željeznice u Trnovu zadovoljavajuće, uskoro se ukida vanredno stanje

Gagović je istakao da je najvažnije da se preventivno djelovalo kako bi se izbjegle veće posljedice od eventualnih poplava zbog obilnih padavina.

“Željeznica se u velikoj mjeri ukoritila, ali kiša i dalje pada, praćena vjetrom, tako da nismo sigurni kada ćemo ukinuti vanrednu situaciju. Ako bude ovako kako je sada, vjerovatno ćemo to uraditi predvečer ili eventualno ujutro. Najvažnije je da neće biti štete kao u poplavama u novembru 2021. godine”, istakao je Gagović.

On je naveo da je noć bila prilično kritična u Kijevu, jer je kiša konstantno padala i ljudi su cijelu noć dežurali.

Gagović je napomenuo da je nekoliko vikendica u Kijevu poplavljeno, te da su i jutros intervenisali sa određenim brojem vreća sa pijeskom, bojeći se da bi se mogao povećati nivo rijeke.

“I dalje je veliki dotok vode sa obiližnjih planina u Željeznicu, iako je korito prošlog ljeta produbljeno i prošireno u značajnoj mjeri ne može da primi tu količinu vode”, rekao je Gagović, dodajući da je za sada voda ispravna za piće.

Zbog proglašenja vanredne situacije u općini Trnovo uvedena su dežurstva u zgradi općine Trnovo, te građani mogu sve probleme prijaviti na brojeve telefona 057/610-237 i 057/610-120.

Na području općine Trnovo jutros je stanje zadovoljavajuće i rijeka Željeznica se u velikoj mjeri ukoritila, rekao je Srni načelnik Dragomir Gagović.