Stanivuković uzvraća: Podići ću spomenik i kralju Tvrtku i banu Kulinu

Krenulo je možda bezazleno, ali sada se priča o spomenicima pretvara u političke međuentitetske obračune i to obračune nekada najavljenih mladih političkih nada i snaga. S jedne strane Benjamina Karić, a s druge Draško Stanivuković.

Nakon što je jutros na inicijativu gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić postavljen spomenik kralju Tvrtku prekoputa Predsjedništva, uslijedio je odgovor njenog kolege iz Banje Luke.Gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković rekao je da će i ovaj bh. grad dobiti spomenik kralju Tvrtku te da će on “ispravii nepravdu koju je Sarajevo učinilo”.

Stanivuković smatra da je kralj Tvrtko prisvojen te da je riječ o srednjovjekovnom srpskom vladaru i optužuje gradonačelnicu Sarajeva Benjaminu Karić i njene saradnike da prave grubi završetak historije kako bi “popunili historijske rupe svog naroda i skupljali dnevno-političke poene dirajući samu srž kralja Tvrtka, njegovu borbu i vladavinu”.”

Tvrtko I Kotromanić bio je hrišćanski vladar, zvaničnim titulom kralj Srba Bosne, Primorja i zapadnih strana krunisan nemanjičkim obredom u manastiru Mileševo nad moštima Svetog Save, što je historijska činjenica”, naveo je Stanivuković.

Dodao je da političko Sarajevo svjesno izbacuje puno ime titule kralja Tvrtka, a ne navodeći narod i druge zemlje kojima je vladao svjesno zbunjuje javnost u cilju političke propagande.

MILOŠĆU BOŽJOM MILORAD

Bitka za kralja: Šta stoji iza stalnih napada iz RS-a na bosansko srednjovjekovlje”Grad Banja Luka će ove godine pokrenuti proces izgradnje spomenika Banu Kulinu i kralju Tvrtku u cilju odbrane istine i zahvalnosti koju srpski narod gaji prema svojim srednjovjekovnim vladarima”, zaključio je Stanivuković.

klix.ba