Srbi opet kuju planove o napuštanju institucija BiH: Košarac okupio ministre i zamjenike iz RS-a

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac najavio je jučer da se danas u 10 sati u Istočnom Sarajevu održava sastanak ministara i zamjenika u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske.U najavi sastanka koju je ministar objavio na Instagramu, kazao je da će sa Srbima u Vijeću ministara razgovarati o napuštanju institucija BiH, što bi samo u ovom posljednjem mandatu bio treći pokušaj Srba da napuste institucije.

NAPUŠTANJE SJEDNICA

Ustali su Srbi, ali znaju li kuda će? Državne institucije pred novom krizom zbog imovinePosljednji put kada su Srbi ustali iz parlamentarnih klupa i najavili napuštanje fotelja, bilo je to zbog zajedničkog pisma stranačkih lidera u Federaciji BiH o državnoj imovini. Razlog za odlazak iz institucija ovaj put bi trebalo biti djelovanje visokog predstavnika Christiana Schmidta.”

Ukoliko nastavi sa provokacijama, kao zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara BiH pozvaću srpske predstavnike da se povučemo iz rada u zajedničkim institucijama”, rekao je Košarac.Naglasio je da Schmidtovo “bahato, podlo i bezobrazno ponašanje mora prestati odmah” te da će zbog toga danas u Istočnom Sarajevu otvoreno razgovarati o mogućnosti napuštanja Vijeća ministara BiH.”

Smatram da je bespredmetno da i dalje budemo u zajedničkim institucijama ako se nastave napadi na Republiku Srpsku, njenog predsjednika i institucije, kao i sa kršenjem Ustava i Dejtona”, naveo je Košarac.Sudeći po objavi na Instagramu, ministar Košarac smatra da Schmidt provocira i napada RS zbog toga što je najavio da ima sastanke u RS-u na koje planira doći uprkos Dodikovim prijetnjama.”Uzurpator Schmidt konačno da shvati – neka prestane da nas provocira! RS vas neće! Niste dobrodošli!”, rekao je Košarac.Košarac je očigledno izrevoltiran i potvrđivanjem optužnice protiv Milorada Dodika u Sudu BiH, što mu je dodatni razlog da pokuša pokrenuti Srbe u institucijama BiH da stanu u odbranu njegovog šefa.

Optužnica nije ništa drugo do politički obračun sa Republikom Srpskom i njenim legitimnim i legalnim, narodnom voljom izabranim predsjednikom Dodikom. Republika Srpska će zaštititi svoj institucije i izbornu volju svojih građana. Nemojte sumnjati u to! Niste vi, gospodo, prvi koji žele da nas podcijene, da nam oduzete naša Dejtonom i Ustavom zagarantovana prava.

Mi imamo odgovor na vaša nečasna nastojanja. Nikome ne prijetimo. Mi nudimo rješenja bazirana na dogovoru dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Stvorili smo našu Republiku Srpsku, imamo našu imovinu, naše institucije i demokratski poredak.

Stvorili smo i branićemo svim demokratskim sredstvima, u zajedništvu i sabornosti sa našim narodom”, napisao je Košarac danas na Instagramu o toj temi.

klix.ba