Sramna izjava Dodika o Markalama: “To je lažima opisan zločin”

Lažni visoki predstavnik na obilježavanju lažima opisanog zločina. Jedina istina Markala su nevine žrtve, čije ubice će biti poznate kad-tad. Markale su zločin za koji su dva puta lažno optuženi Srbi i upotrijebljene su kao povod za NATO bombardovanje RS. 

To je istina koju niko ne može negirati. Kristijan Šmit je tada podržao bombardovanje RS, koje je sprovedeno bez odluke Vijeća sigurnosti UN-a – sramna je današnja tvrdnja Milorada Dodika, predsjednika RS.Podsjećamo, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit (Christian Schmidt), zajedno s v.d. premijerke Kantona Sarajevo Darjom Softić-Kadenić, odao je danas počast žrtvama masakra na pijaci Markale iz 1994. godine te je prisustvovao komemorativnoj sjednici povodom Dana sjećanja i 29. godišnjice masakra na Markalama.

U prvom, od ukupno dva masakra na Markalama, minobacačka granata kalibra 120 milimetara ispaljena s položaja Vojske Republike Srpske pala je na prepunu pijacu, ubijeno je 68 građana, dok ih je 142 ranjeno. Na Markalama je danas položeno cvijeće i odata počast svim žrtvama.

Podsjećamo, za granatiranje Markala pravosnažno su osuđeni po komandnoj odgovornosti oficiri Vojske RS– general Stanislav Galić i pukovnik Dragomir Milošević, dok je bivši predsjednik RS Radovan Karadžić prvostepeno osuđen na 40 godina zatvora, između ostalog, zbog terora nad sarajevskim stanovništvom.

Avaz.ba