Skandal s trovanjem gaziranim pićem potresa Hrvatsku, struka složna: Pijte samo vodu iz česme

Tri osobe su završile u bolnici u Zagrebu, a jedna u Rijeci, zbog sumnje na trovanje gaziranim pićem. Policija je obavila istragu na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, gdje se mladić navodno otrovao gaziranim pićem

.Jutarnji list piše kako je muškarac u kafiću pio mineralnu vodu “Romerquelle”.Hrvatski zavod za javno zdravstvo je zaprimio uzorke bezalkoholnih pića koje im je Sanitarna inspekcija ustupila nakon pregleda u jednom riječkom kafiću u kojem je nedavno jednoj osobi pozlilo.

Rezultati analize bit će dostavljeni Državnom inspektoratu.

AROMATIZIRANA VODA

U Hrvatskoj prijavljeni slučajevi trovanja mineralnom vodomRiječ je o “dva kompozitna uzorka koji se sastoje od 16 bočica, ukupno 8 litara tekućine”, potvrdio je direktor HZJZ-a Krunoslav Capak.”Riječ je vjerojatno o nekim korozivnim sredstvima i tu je najbitnije da vidimo postoje li neki strani elementi u tom piću, jer piće samo po sebi i sav sadržaj koji je unutra ne mogu takve povrede uzrokovati”, naglasio je Capak.

Odluku o povlačenju proizvoda s tržišta može donijeti jedino Državni inspektorat, dodao je direktor HZJZ-a.

Istog mišljenja je i Rajko Ostojić, specijalist gastroenterologije i hepatologije te predstojnik Zavoda za gastroenterologiju KBC-a Zagreb koji je pregledao pacijente koji su se javili sa stomačnim tegobama.”Izbjegavajte sva gazirana pića. Pijte običnu komunalnu vodu.

Zagrebačka je super, dalmatinska također, primorska, lička… Ako išta Hrvatska ima – ima sjajnu vodu”, rekao je on.Ministar zdravlja Vili Beroš je, odgovarajući na pitanje novinara o sigurnosti građana, izjavio: “To u ovom trenutku ne mogu sa sigurnošću reći, niti bilo ko drugi. Imamo dva slučaja trovanja gaziranim pićima u dva različita grada, koja su napunjena u dvije različite države…

Najbolje je piti vodu.”Uprkos tome što se incident u Rijeci dogodio u subotu, nadležni nisu reagirali sve do jučer, dok su na društvenim mrežama kružile glasine o navodnim trovanjima.

Klix.ba