SEVDALIJA DAMIR GALIJAŠEVIĆ: Nije sevdah sve što Hanka pjeva

Jedan kroz jedan je sevdalija, instrumentalista na harmonici, aranžer, pomalo i kompozitor. Za sebe voli da kaže da je potpuni istraživač

Damir Galijašević je po zvanju etnomuzikolog sarajevskog univerziteta, a po ljubavi sevdalija.

Jedan kroz jedan je sevdalija, instrumentalista na harmonici, aranžer, pomalo i kompozitor. Za sebe voli da kaže da je potpuni istraživač.

Nikako, veli on, nema mjesta pričama da sevdalinka izumire.-Ne, nikako, pa nikad je više nije bilo. Po meni izumire kritika, izumire kritički pristup sevdahu, a to je najtužnije od svega. Izumire izvedbeni stil kakav je nekad bio u sevdalinci. Ja sam imao u julu koncert sevdalinke u Gračanici pa kad je izašla Zekija Šuman i zapjevala, ja sam sebe odmah vidio u onoj Bosni prije 100 godina i način na koji se pjevala sevdalinka. Vratio sam se u stari Tešanj, Gračanicu, Sarajevo… E, to je sevdah, kada nečija interpretacija sevdaha, probudi u tebi osjećaj Bosanca, bez obzira koje vjere bio, kada sevdalinka probudi sevdah u čovjeku. E, to je ono pravo. To nam lagano izumire. Skoro svaka televizija ima u svom programu po sat sevdaha, ali tu se puštaju užasne stvari. Recimo voditeljica kaže, sada ćemo čuti jednu lijepu sevdalinku „Voljela sam voljela“ koju pjeva Hanka Paldum. Po toj voditeljici je izgleda sve što Hanka pjeva sevdah. To se zove neobrazovanost i neiformisanost.