Šehovića automobil ‘koštao’ osam mjeseci zatvora

Šehović je, sredinom ožujka ove godine, zaključio sporazum s Kantonalnim Tužiteljstvom u Sarajevu, a optužen je da je nezakonito kupio Volkswagen Tiguan.

Općinski sud u Sarajevu prihvatio je sporazum o krivnji Sene Šehovića, bivšeg direktora Fondacije za pružanje pomoći u rješavanju stambenih pitanja pripadnika boračke populacije te ga osudio na osam mjeseci zatvora zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja. Šehović je, sredinom ožujka ove godine, zaključio sporazum s Kantonalnim Tužiteljstvom u Sarajevu, a optužen je da je nezakonito kupio Volkswagen Tiguan, novcem s računa Fondacije koji je namijenjen za pomoć boračkoj populaciji u Federaciji BiH, prenosi Detektor.ba. 

S njim je optužen Šerif Patković koji je, prema optužnici, koristio automobil u vrijednosti od 84.778,59 konvertibilnih maraka (KM), a protiv kojeg je nastavljen postupak nakon što je Šehović zaključio sporazum. Prema optužnici, Šehović i Patković su od lipnja 2016. do listopada 2018. godine, bez suglasnosti Vlade Federacije BiH kao osnivača Fondacije te bez znanja i nužne odluke Upravnog odbora, kupili automobil Volkswagen Tiguan i to novcem s računa Fondacije, koji je namijenjen za pomoć boračkoj populaciji u Federaciji. Šehović je s firmom “Porsche Leasing” Sarajevo zaključio Ugovor o financijskom lizingu o kupovini automobila koji je plaćen s bankovnih računa Fondacije u iznosu od 84.778,59 KM. Nakon zaključenja ugovora, automobil je predao Patkoviću, koji ga je koristio bez sačinjavanja putnih naloga, i bez bilo kakvih ograničenja. “Istovremeno, na račun oštećene Fondacije uplatio je novac u iznosu od 15.000 KM, dok je preostali iznos od 18.000 KM dužan uplatiti sukcesivno u periodu od tri godine”, navodi se u priopćenju sarajevskog Kantonalnog tužiteljstva. Suđenje u ovom predmetu je počelo u veljači ove godine.

bljesak.info