Četvrtak, 30 lipnja, 2022
More
  spot_img

  SDA TRAŽI PONAVLJANJE IZBORA U TRAVNIKU, HDZ DA SE POBJEDNIKOM PROGLASI NJIHOV KANDIDAT

  Izbori za načelnika Travnika imali su paradoksalan epilog, u toku izbornog dana preminuo je kandidat SDA Mirsad Peco koji je na kraju zabilježio i najveći broj glasova.

  Ovakav razvoj događaja doveo je do brojnih nedoumica, a zvaničnici Centralne izborne komisije najavili su da će tražiti i mišljenje međunarodnih institucija i eksperata, prenosi Klix.

  Preovladava mišljenje da se izbori trebaju ponoviti, a taj stav mogli smo čuti i od predsjednika SDA Bakira Izetbegovića.

  “U Travniku je pobijedio naš kandidat koji je nažalost preselio na bolji svijet i mislim da će se ti izbori ponoviti”, rakao je u svom obraćanju u toku izborne noći Izetbegović.

  Predstavnici HDZ-a smatraju da pobjeda treba otići njihovom kandidatu Goranu Pejakoviću koji je osvojio više od 6.500 glasova i bio drugi, odmah iza preminulog Pece. Taj stav jučer je iznio i predsjednik HDZ-a Dragan Čović.

  Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara je, kako prenose mediji, istaknuo kako nema uporišta u zakonu da se ponove izbori u Travniku.

  “Sljedeći kandidat po broju glasova je novoizabrani načelnik. Nijednog uporišta u zakonu nema da se izbori u Travniku ponove, to je samo želja SDA. Ne mora načelnik općine biti iz SDA, to nigdje u zakonu ne piše i to je samo želja članova SDA. Isto tako je u slučaju da umre izabrani vijećnik, popopunva ga sljedeći po broju glasova”, kazao je Čavara.

  spot_img

  Aktuelno

  spot_img

  Povezani članci