Schmidt otkrio koliko ostaje u BiH i poručio Dodiku: Morate li zvati Lavrova ili možete sami odlučivati?

Visoki predstavnik Christian Schmidt rekao je večeras na Face TV-u da se predsjednik SNSD-a Milorad Dodik ponaša kao Don Kihot.”Vidite, kakvu borbu vodi Dodik? Z

a svoju Republiku Srpsku, to je uredu, zato postoje zakoni i pravila. Nekad imam osjećaj da je kao Don Kihot, koji se sa svojim kopljem svaki dan borio protiv vjetrenjača. O čemu se zapravo radi. Radi se o tome da ljudi trebaju i žele ostati u BiH i dobiju pristup u EU.

Ovo nije nikakva šuplja fraza”, rekao je Schmidt.Dodao je da se svakog dana treba pitati kako ćemo to postići.”Imam utisak da svi ti beskonačni razgovori ljude više uopšte ne zanima. Oni žele znati je li im ekonomski bolje i da se prestane sa mafijaškom korupcijom. To je nešto čemu Dodik može dati svoj doprinos”, kazao je Schmidt.

Na pitanje zašto “velika” Evropa trpi “malog” Dodika, Schmidt je kazao da imaju strpljenje, “ali strpljenje završava kad neko misli da može izmanipulisati Evropljane”.S tim u vezi on se ne slaže da se novcem može smiriti situacija.”Treba reći ovako, Vi se gospodine Dodik morate sada sasvim jasno pozicionirati. Želite li svojoj zemlji, a vaša zemlja nije vaš entitet, nego je to BiH, omogućiti put u Evropsku uniju i integracije. Možete li sami odlučiti ili morate nazvati Lavrova da vam da zeleno svijetlo, odlučite sami”, rekao je Schmidt.Istakao je da u Evropi ne vole ljude kojim neko manipuliše.

Govoreći o Izbornom zakonu rekao je da se tzv. paket integriteta mora provesti da glasači budu sigurni da izbori nisu pokradeni.”Ljudima treba jasno reći, građani trebaju biti ti koji će odlučivati, a mi (pokazujući na sebe) moramo obezbijediti da se glasovi građana tako i prebroje, a ne da se izvode neki trikovi i prave gluposti.

U narednom ćemo periodu usmjeriti svoju pažnju na to”, rekao je Schmidt.On je kazao da sadašnja koalicija ima šansu da to uradi.”Ali to ne može sama jer joj je potrebna i SDA ako se trebaju donijeti izmjene Ustava, ali to je nešto što se mora uraditi. Koalicija je to napisala u svom sporazumu i to se mora uraditi skupa sa gospodinom Dodikom.

Mora mu se reći: to moraš prihvatiti, to je osnova konačno, i on će potpisati”, rekao je Schmidt.Govoreći o odlukama koje je donio u prethodnom periodu, rekao je: “Znam da se mnogi ljute i bune se kad donesem neku odluku, a u sebi ustvari govore ‘hvala Bogu visoki predstavnik je donio odluku’. Ali, ja zbog toga i ne želim da olakšam posao toj gospodi”.Schmidt je na kraju intervjua otkrio koliko planira ostati u BiH. On je kazao da neće ići dok ne budu realizovane 5+2 reforme te je metaforom iz Njemačke objasnio da mu Dodik svojim negodovanjem i nepriznavanjem visokog predstavnika, samo produžava mandat u BiH.

klix.ba