Četvrtak, 30 lipnja, 2022
More
  spot_img

  Savjeti / Kako pomoći djetetu tokom online nastave?

  Povratak u školske klupe nakon višemjesečne pauze i za djecu i za roditelje predstavlja problem. Situaciju dodatno pogoršava pandemija koronavirusa , stoga je veoma važno da pripremite dijete za novi način učenja.

  Roditelji pokušavaju da se prilagode novinama u obrazovnom sistemu, jer se za neke mališane kombinuje nastava iz školskih klupa i od kuće. Veliki teret pada na roditelje. Djeci kod kuće nedostaju saradnja, interakcija, učenje u grupi, druženje sa vršnjacima, pa su roditelji ti koji djecu animiraju i sa njima obrađuju nastavu.

  Zadatak roditelja nije lak. Pored svojih svakodnevnih obaveza trebalo bi da pomognu djeci da što lakše savladaju nastavu na daljinu, piše CDM.

  Mi vam nudimo nekoliko savjeta kako bi mališani što bolje savladali nastavu.

  Objasnite djetetu situaciju

  Trebalo bi da sjednete sa djetetom i porazgovarate o tekućoj situaciji, objasnite mu zbog čega se ne vraća u školske klupe na određeni period. Obrazložite mu razloge na način koji će vaše dijete razumjeti.

  Uključite se u program nastave

  Veoma je važno da dijete shvati da, iako je kod kuće, mora pratiti nastavu, redovno raditi domaće zadatke i sve ostale školske aktivnosti. Dozvolite djeci period adaptacije, jer za sve mališane je trenutna situacija novina. Ne brinite se ukoliko vaše dijete u prvim nedjeljama ne postiže očekivane uspjehe. Ohrabrite dijete, dajte mu podršku, ako je potrebno uključite se i istražite na koje sve načine možete da olakšate učenje.

  Napravite plan rada sa djetetom

  Pored unaprijed dogovorenog rasporeda koji djeca imaju sa svojim nastavnicima, važno je da u dogovoru sa vama odrede kada je vrijeme za učenje, igru, druženje. Pomozite svom djetetu da isplanira dnevne aktivnosti, da ne bude preopterećeno obavezama već i da ima slobodno vrijeme tokom dana.

  Interesujte se o nastavi

  Nakon što dijete završi nastavne obaveze, preispitajte ga šta su tokom nastave radili, koje teme su obrađivali, šta je djeci interesantno. Na osnovu vaše zainteresovanosti za školski program, učinićete djetetu olakšicu. Naime, preispitivanjem šta su djeca tokom nastave učila, vi ih tjerate da ponove informacije i samim tim će ih lakše zapamtiti.

  Organizujte slobodno vrijeme

  Tokom nastave na daljinu, važno je da djeca imaju slobodno vrijeme. Pored gledanja crtanih filmova, igranja video igrica, organizujte mališanima druženje sa porodicom i vršnjacima. Napravite djeci kratak predah od gledanja u televizijske i mobilne ekrane, podstičite ih na druženje, igranje, kreativnost.

  Fizička aktivnost

  Ne treba zaboraviti činjenicu da su mališani puni energije. Izađite napolje sa njima. Igrajte neki od sportova sa djecom na najbližim terenima, organizujte šetnju do planine ili šume, napravite mini takmičenje u kome pobjednik dobija nagradu. Pokažite djeci na svom primjeru da su fizička aktivnost i zdravlje veoma važni.

  radiosarajevo

  spot_img

  Aktuelno

  spot_img

  Povezani članci