Četvrtak, 30 lipnja, 2022
More
  spot_img

  Saudijski zvaničnici utvrdili kada počinje Hadž

  Hadž svake godine u Mekku privuče oko 2,5 miliona vjernika.

  – Centralni događaj, hodočašće na planini Arafat, pada u četvrtak, objavila je Saudijska novinska agencija (SPA), citirajući odluku Vrhovnog suda, uz dodatak da je srijeda prvi dan godišnje ceremonije.

  Termin obavljanja hadža utvrđuje se prema poziciji Mjeseca, u skladu s islamskim lunarnim kalendarom, pojašnjava AFP, prenosi AJB.

  Prošlog mjeseca je Saudijska Arabija objavila da će pristup hadžu biti “jako ograničen”, zbog pandemije koronavirusa, kojim je sada u toj zemlji zaraženo više od 250.000 osoba.

  Hadž i Umra privlače milione muslimana iz cijelog svijeta, koji saudijskoj ekonomiji donose oko 12 milijardi dolara godišnje.

  Iako zvaničnici tvrde da će u hodočašće biti ograničeno na 1.000 ljudi, koji se već nalaze u Saudijskoj Arabiji, stranci i državljani ove zemlje, u nekim novinskim izvještajima navodi se da će moći učestvovati i do 10.000 vjernika.

  Hadž neće biti dostupan za hodočasnike koji dolaze iz inostranstva, po prvi put u modernoj historiji Saudijske Arabije.

  Oni koji budu željeli doći u Mekku morat će prvo obaviti testiranje na koronavirus, a nakon obavljanja hadža će morati biti u kućnom karantinu, tvrde zdravstveni zvaničnici.


  PIŠE: OSLOBOĐENJE PORTAL

  spot_img

  Aktuelno

  spot_img

  Povezani članci