Saudijci ucijenili Izrael: Pomirenje uz uslov da Palestina bude država i Jerusalem glavni grad

Saudijska Arabija je saopćila da traži pravedno rješenje za palestinsko pitanje temeljeno na rezoluciji i miru koji omogućuje palestinskom narodu da ima nezavisnu državu s istočnim Jeruzalemom kao glavnim gradom.

To je saopćio saudijski ministar vanjskih poslova Faisal bin Farhan Al Furhan Al-Saud na Općoj skupštini UN-a u subotu navečer.Premijer Izraela Benjamin Netanyahu nagovijestio je mogućnost da njegova koalicija razmotri ustupke Palestincima kao dio svojih napora da osiguraju mirovni sporazum sa Saudijskom Arabijom u intervjuu za dva američka medija.

Netanyahu je razgovarao s CNN-om i Fox Newsom nedugo nakon što je u petak održao svoje obraćanje Općoj skupštini Ujedinjenih naroda, rekavši novinarima da vjeruje da će ga slijediti članovi njegove krajnje desnice ako pristane na ustupke.”Biste li bili voljni ‘razvaliti’ svoju koaliciju, u biti, kako biste sklopili ovaj dogovor sa Saudijcima?” CNN-ova Kaitlan Collins upitala je Netanyahua.

Mislim da to neće biti potrebno”, rekao je. “Mislite da će vas podržati?” Collins je nastavila.”Radi se o tome hoću li se ja složiti s tim”, odgovorio je Netanyahu, opovrgavajući izjave ministra finanaija Bezalela Smotricha da neće biti učinjenih ustupaka .

klix.ba