SANJA VULIĆ UZBURKALA JAVNOST: “Članovi CIK-a BiH da potraže poslove u ambasadama ili političkim partijama…”

Parlamentarna skupština je dejtonska kategorija, a Sud BiH nije i ne vidim nadležnost Suda da interveniše u konačne odluke Parlamentarne skupštine”, rekla je Vulić.

Predsjedavajuća Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić izjavila je da odluku o izboru, preuzimanju i prestanku funkcije člana Centralne izborne komisije (CIK) BiH donosi Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH”Član 2.9 Izbornog zakona kaže:

Centralna izborna komisija BiH je nezavisan organ koji podnosi izvještaj neposredno Parlamentarnoj skupštini BiH i čija ovlaštenja iz nje proizilaze. Apostrofiram, ovlaštenja iz nje proizlaze, tako da nema CIK-a bez Parlamentarne skupštine BiH koja joj daje ovlašćenja”, kazala je Vulić.

Osvrnuvši se na saopčenje CIK-a u kojem su naveli da ni u Izbornom zakonu BiH, niti bilo kom drugom zakonu ne postoji pravni institut opoziva članova Komisije, Vulić je kazala da je “ne iznenađuju puste želje i vapaji aktuelnih članova CIK-a s obzirom na to da primaju platu oko 7.000 KM, a između dva izborna ciklusa ne rade ništa, vjerovatno ni ne odlaze na posao”.

Nakon što pravni timovi SNSD, HDZ-a i ‘Osmorke’ usaglase stavove o ovom pitanju, krenućemo u procedure smjene i raspisivanja konkursa za nove, profesionalne članove CIK-a. Parlamentarna skupština je dejtonska kategorija, a Sud BiH nije i ne vidim nadležnost Suda da interveniše u konačne odluke Parlamentarne skupštine”, rekla je Vulić.

Ona je poručila aktuelnim članovima CIK-a da potraže poslove u ambasadama ili političkim partijama za koje rade. 

SLOBODNA-BOSNA.BA