More
  spot_img

  RUSI U BIH PONOVO NEZADOVOLJNI: PRIPREMA SE TEREN ZA „NATOIZACIJU“ BIH


  Ambasade Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini na Facebooku objavila je saopćenje u kojem se osvrnula na prisustvo pripadnika NATO-a u BiH.

  Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti.

  – U zadnje vrijeme bilježimo porast broja izjava o perspektivama za implementaciju mirovne operacije EU Althea. Šta više, ove izjave su očigledno spekulativne. Paralelno se nameće ideja da u slučaju hipotetičkog izostanka produžetka misije nakon predstojećeg u novembru ove godine razmatranja ovog pitanja u Vijeću sigurnosti UN-a, prisustvo NATO kontingenta u Bosni i Hercegovini potrebno je hitno pojačati.

  Polazimo od toga da, kako proizlazi iz posljednjeg izvještaja snaga EU Vijeću sigurnosti UN-a, sigurnosna situacija u BiH je i dalje mirna i stabilna. U tom smislu, obrazloženja o potrebi proširenja vojnog osoblja u EUFOR-u, uključujući i na račun vojnika Bundeswehra, su neutemeljena. A pogotovo neprihvatljivim smatramo pozivanja na uticaj događaja u Ukrajini na situaciju u BiH.

  Rastuća propagandna galama oko Althee nije slučajna. Izgleda da pojedine zapadne države, prije svega SAD i Velika Britanija, pripremaju teren za puzeću „NATOizaciju“ BiH. To se nikako ne radi u interesu jačanja unutrašnje sigurnosti u BiH, koja, kako sami zapadnjaci napominju, nije ugrožena, već radi geopolitičke dominacije, težnje da po svaku cijenu održi svoju hegemoniju. U tom smislu, ne isključujemo provokacije kojima će se dokazati „slabost“ EUFOR-a i potreba njihove zamjene okupatorskim trupama NATO-a.

  Pozivamo bosanskohercegovačke zvaničnike da se ne uvuku u vještački nametnutu igru označenim kartama, da bez vanjskog diktata započnu sadržajan dijalog o aktuelnim unutarpolitičkim problemima.

  Što se tiče Rusije, ona dosljedno polazi od svojih obaveza kao garanta Mirovnog sporazuma u BiH – navedeno je u saopćenju.

  CHI

  Aktuelno

  spot_img

  Povezani članci