Razbojnici provalili u prostor Udruženja osoba s poteškoćama u razvoju: Šteta u vrijednosti 3.000 KM

U noći sa utorka na srijedu, nepoznate osobe provalile su u prostor koje koristi Udruženje djece i omladine sa poteškoćama u razvoju „Futura“, u ulici Drafnići u Gračanici, saznaje portal “Avaza”.Na divljački način, za sada nepoznate osobe su izvršile premetačinu materijala koji se koristi za kreativne radionice osoba u Udruženju „Futura“.

Slučaj je prijavljen policiji jučer, u srijedu 9. avgusta u 11 sati, nakon čega su policijski službenici PU Gračanici obavili uviđaj i tragaju za provalnicima. Razgovarali smo sa predsjednicom Udruženja Verom Mujić, koja je u stanju šoka, jer ne može da dođe sebi, nakon što je zatekla haos u prostorima MZ, kojeg koristi udruženje, dijelu gdje je smješten materijal za radionice za oko 50 osoba s poteškoćama u razvoju.

Emotivni trag- Šta bi čovjek poslije ovoga mogao kazati. Ništa. Naše Udruženje postoji 13 godina, okupili smo i pomažemo osobama o kojima je riječ, pomažemo im u našim kreativnim radionicama, čime roditeljima, ali i osobama pomažemo da prevaziđu svoje teško stanje. Izrađujemo ukrasne predmete, koje izlažemo na bazarima, manifestacijama, ponešto i prodamo i od toga se finansiramo.

Sada smo ostali bez materijala, ali i 200 gotovih čestitki. Šteta je oko 3.000 maraka. Mi ćemo materijal nabaviti, ali je emotivni trag ostao na svim članovima udruženja „Futura“ – rekla je Vera Mujić za portal „Avaza“.Istakla je, da rad udruženja pomaže Grad Gračanica, obezbjeđuje plaću defektologu, a pomoć stiže i i od MFS-Emmaus.

Pozivi građanaOsim osoba sa područja Gračanice, ovdje boravi i par osoba iz općine Doboj Istok. Od kada se saznalo za provalu, u „Futuru“ stižu pozivi građana, koji nude pomoć.- Do suza nas je ganuo potez dječijeg obdaništa „Naša djeca“. Jutros su došli i donijeli svoj materijal, igračke, predmete da nam pomognu. Mi sve vrijeme radimo human, težak i odgovoran posao, a eto nekome je to zasmetalo.

Lopovi nisu ništa ukrali, došli su samo da unište ono što su ove osobe napravile sojim strpljivim radom, da unište materijal, onako brutalno – kazala je Mujić.

avaz.ba