Raspisan tender za posljednju dionicu Koridora 5C na sjeveru dužine 12 kilometara

Autoceste FBiH objavile su danas međunarodni tender za izgradnju posljednje dionice autoceste na sjevernom dijelu Koridoru 5C. Radi se o dionici Ozimice – Poprikuše dužine 12 kilometara. Procijenjena vrijednost nabavke radova iznosi 300 miliona eura.

Povodom raspisivanja tendera, dalju gradnju koridora komentirao je i direktor preduzeća Elmedin Voloder.“Današnjim raspisivanjem tendera za izgradnju preostalih 12 kilometara, od Maglaja do Žepča, zaokružili smo izgradnju autoceste na sjeveru Koridora 5C.

Završetak radova na ovom dijelu Koridora planiramo polovinom 2026. godine tako da bi tada sjeverni dio koridora kroz Bosnu, od Sarajeva do Save, bio u potpunosti izgrađen”, kazao je Elmedin Voloder, direktor JP Autoceste FBiH.Na dionici Ozimice – Poprikuše predviđena je izgradnja devet mostova ukupne dužine 4.333 metara, a veći i zahtjevniji objekti su projektirani preko korita rijeke Bosne, magistralne ceste i željezničke pruge.

Trasa uključuje i izgradnju pet tunela ukupne dužine 5.677 metara.Dionica Ozimice – Poprikuše finansirat će se iz sredstava osiguranih putem Evropske investicijske banke (EIB) te bespovratnim sredstvima Evropske unije koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).

Predviđeni rok izgradnje je 24 mjeseca. Rok za dostavljanje ponuda je 12. juni 2023. godine.

Izvor: Klix