Rasistička izjava Željke Cvijanović: U Sarajevu ima više Azijata nego Srba

Predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović iznijela je jučer skandalozan i rasisstički stav da “u Sarajevu ima više Azijata i drugih sa dalekih destinacija nego Srba”.

Cvijanović je ovo rekla komentarišući izjavu člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića koji je jučer na Dan Grada Sarajeva izjavio “da se zlotvori koji su od 1992. do 1996. ubijali građane Sarajeva i ne razlikuju suštinski od zlotvora iz Drugog svjetskog rata”.

Cvijanović nije “pojasnila” zašto je, po njenom mišljenju, sporno da u glavnom gradu BiH, ili u ijednom gradu igdje ima Azijata i zašto je baš Azijate uzela kao usporedbu.

Čini se da je Cvijanović zapravo samo preuzela matricu po kojoj radi njen stranački šef Milorad Dodik, koji je, kada govori o Sarajevu, često “problematizirao” broj džamija, hranu, vodu i mnogo šta drugo, uspoređivao je glavni grad BiH sa Teheranom insinuirajući pri tome da je teheran iz nekog razloga loš.

Cvijanović je do sada, iako se u suštini slagala u svemu sa svojim stranačkim šefom, koliko – toliko izbjegavala koristiti šovinističku retoriku. No, čini se da je, vjerovatno zbog činjenice da Dodika još niko zbog ovakvih izjava nije pozvao na odgovornost, i Cvijanović odlučila preuzeti taj narativ.

klix.ba