Proizvođači peleta najavili obustavu proizvodnje: Na to smo prinuđeni

Proizvođači iz Federacije BiH danas su održali sastanak, koji je veza za ograničenje cijena peleta. 

Oni su odlučili kazati da je tržište u potpunosti snabdjeveno i da imaju probleme sa proizvodnjom peleta jer je na snazi zabrana izvoza peleta.

Tom prilikom, medijima se obratio predsjednik Asocijacije proizvođača peleta BiH Goran Ivanović koji je izjavio da ukoliko na njihov apel koji upućuju vlastima svih nivoa u BiH u narednih deset dana na usvoji, većina proizvođača će obustaviti proizvodnju. 

Dovoljno zaliha

– Na to smo prinuđeni. Želimo obavjestiti javnost da peleta ima dovoljno i već se proizvode zalihe. Gledali smo da se naše tržište snabdije, a za ostalo ne znamo. Potrebno je da se što hitnije dozvoli da se izvozi pelet. Imamo jako kratak rok da iskoritimo do kraja godine da spasimo naše tržište – rekao je Ivanović.

Proizvođači ističu da kada je u pitanju federalni nivo kažu da su prije 15 dana imali sastanak sa resornim ministirma i oni su razumjeli njihove probleme, ali su odluke bile suprotne na njihovo iznenađenje.

Meta na čelo

Proizovođač peleta iz Bugojna, Almir Idrizović izjavio je da Vlada fiksirala cijene. 

– Došlo je do neštašice sirovine i došlo je do veće cijene peleta. Smatramo to velikim propustom i da kolege koje prizvode pelet će morati naći modus da prežive. Mislim da u ovom momentu i proizvođači i građani mnogo gube jer ga iduće godine neće imati ko proizvoditi. Cijene peleta su mnogo skupe i neizdržive za građane. To nisu naše cijene peleta. Vlada nije imala sluha da nas shvate – rekao je Idrizović.

Dodao je da je proizvođačima stavljena meta na čelo i svoju su odgovornost prebacili na proizvođače peleta.

avaz.ba