More
  spot_img

  Prije 17 godina umro je Alija Izetbegović, prvi predsjednik BiH: Koliko danas žive njegovi ideali

  Na današnji dan prije 17 godina umro je Alija Izetbegović, prvi predsjednik međunarodno priznate države Republike Bosne i Hercegovine.

  Izetbegović je rođen u Bosanskom Šamcu 1925. godine, a umro je u Sarajevu 2003. U Sarajevu je završio Pravni fakultet, radio i stvarao. Zbog svojih političkih stavova dva puta je osuđivan i zatvaran, a naročito je poznat tzv. “sarajevski proces” 1983. godine kada je bio prvooptuženi u grupi od 13 muslimanskih intelektualaca. Tada je osuđen na 14 godina zatvora.

  Ipak, raspad Jugoslavije i početak parlamentarizma u zemlji značio je novi početak i za Izetbegovića i za BiH. On je pokrenuo formiranje Stranke demokratske akcije koja je pobijedila na prvim višestranačkim izborima 1990. godine, kada je Izetbegović i izabran za predsjednika Predsjedništva RBiH.

  BiH je vodio u odbrani od agresora i potpisnik je Dejtonskog sporazuma. Poslije rata nastavio je svoj politički angažman u Predsjedništvu kao prvi čovjek, ali se 2000. povukao iz zdravstvenih razloga.

  Osim političkog angažmana bavio se i pisanjem te je autor više značajnih djela koja su prevođena na nekoliko stranih jezika. Posebno se ističu “Islam između Istoka i Zapada”, “Rat i mir u Bosni i Hercegovini” te “Moj bijeg u slobodu: Bilješke iz zatvora 1983-1988”.

  Izetbegovićeve političke ideale danas nastoje dostići mnogi na bh. političkoj sceni i iz njegove SDA, ali i opozicije koja ga često citira i podsjeća na njegove stavove i ideale. Danas se često stječe dojam da je politika u BiH otišla daleko od onih ideala koje je postavljao i za koje se zalagao prvi predsjednik RBiH. Sve je više političkih skandala, korupcije i stranačkih malverzacija protiv kojih je osnivač SDA žestoko govorio.

  Izetbegović će ostati upamćen kao jedna od ključnih historijskih figura moderne historije ove države.

  Sahranjen je na mezarju Kovači u Sarajevu.

  klix

  spot_img

  Aktuelno

  spot_img

  Povezani članci