More
  spot_img

  Priča Benjamina Hadžića s Downovim sindromom oplemenjuje srca: Nakon šest godina dobio posao pa donirao dio plaće


  Život često zna pokazati i svoju surovu stranu, ali da treba biti borac i ne odustajati, ne povinovati se teškoćama, već se suočiti s njima i pobijediti ih, dokaz je i priča Benjamina Hadžića, 25-godišnjaka s Downovim sindromom.

  Osobe s poteškoćama u razvoju suočavaju se s mnogim izazovima, počevši od socijalizacije pa sve do trenutka kada trebaju da se osamostale i nađu posao.

  Veliki interes

  Benjamin je jedan od njih, ali se on izborio i uspio doći do posla te postati koristan član zajednice.

  On je završio Srednju školu za okoliš i drvni dizajn kao najbolji učenik, potom zanat za rasadničara, pa nakon toga i za tehničara hortikulture. Šest godina je bio na birou za zapošljavanje, a onda je dobio i prvi posao zahvaljujući projektu Vlade Kantona Sarajevo.

  – Aplicirao je da radi u KJKP „Park“ i već drugi mjesec je tu, pokazao je veliki interes da se socijalizira, što je meni veoma važno. Morao je dobiti ljekarsko uvjerenje od Doma zdravlja da može raditi, ali i da mu je potreban asistent. Kao roditelj koji je uvijek bio uz svoje dijete, zahvalan sam jer je on pokazao izuzetne rezultate – kazao je za „Avaz“ Rašid Hadžić, ponosni Benjaminov otac.

  Ruši stereotipe

  Stidljivo, Benjamin nam je rekao da uživa na poslu.

  – Volim da radim i sretan sam. Imam puno prijatelja koji mi pomažu u tome. Otac mi je velika podrška. Od svoje prve plaće donirao sam 150 KM Udruženju „Dajte nam šansu“ – ispričao nam je Benjamin.

  Iako je rođen s poteškoćama u razvoju, uz nesebičnu podršku roditelja, srušio je stereotipe i postavio putokaz svima da osobe s mentalnim poteškoćama ne trebaju biti izolirane u svojim domovima, već da svojim radom i zalaganjem mogu doprinijeti društvenoj zajednici.

  Otklanja korov

  Benjamin sada radi na čišćenju rasadnika u sklopu preduzeća „Park“, otklanja korov, prevozi materijale na odlagalište i radi na uređenju vanjskih i unutrašnjih prostora.

  – Zaista je snalažljiv. Oplemenjuje rasadnike i stvara ambijent kako bi to bilje dobilo svoju ljepotu. Nije mu lako, dobro mu dođe prijateljska asistencija, ali na kraju uvijek uspješno završi započeti posao – rekao je Rašid.

  Priča Benjamina Hadžića s Downovim sindromom oplemenjuje srca: Nakon šest godina dobio posao pa donirao dio plaće
  Priča Benjamina Hadžića s Downovim sindromom oplemenjuje srca: Nakon šest godina dobio posao pa donirao dio plaće

  izvor : avaz.ba  spot_img

  Aktuelno

  spot_img

  Povezani članci