Preminuo legendarni Ćiro Blažević

Preminuo je legendarni Miroslav Ćiro Blažević. Trener svih trenera i bivši selektor Bosne i Hercegovine preminuo je u 88. godini.Dugo godina se borio s rakom. Bolest mu je prvi put dijagnosticirana 2011. godine. Legendarni Ćiro ju je dva puta pobijedio, ali treći put nije uspio.

Preminuo je dan prije svog 89. rođendana.Ćiro Blažević je igrao za zagrebačke Dinamo i Lokomotivu, Sarajevo, Rijeku, Sion, te Mutijer. Trenersku karijeru započeo je u Veveju, vodio je i Sion, Švicarsku, Lozanu-sport, Rijeku, Dinamo Zagreb, Grashoper, Prištinu, Nant, PAOK, zagrebačku Kroatiju.Hrvatsku je 1998. godine vodio do sjajne bronzane medalje na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj.Poslije je vodio i Iran, Osijek, Muru, Varteks, Hajduk, a od 2008. do 2009. je bio selektor Bosne i Hercegovine.

Ćiro Blažević je vratio kult bh. reprezentacije, a “Zmjeve” je odveo na prag plasmana na Mundijal 2010. godine, gdje su ih u baražu zaustavili Portugalci.Kasnije je bio i trener Šangaji Šenhue, u-23 reprezentacije Kine, Mes Kermana, ponovo Zagreba, tuzlanske Slobode i Zadra.

avaz.ba