Predsjednik Kluba Srba: Do daljnjeg nećemo učestvovati u radu Parlamenta BiH

Predsjednik Kluba Srba u Zastupničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine Čedomir Stojanović (DEMOS) je poručio da ovaj klub do daljnjeg neće učestvovati u radu Parlamenta.

Ovo je izjavio nakon što su parlamentarci iz Republike Srpske ranije danas napustili sjednicu. To su učinili kao izraz nezadovoljstva zajedničkom izjavom probosanskih stranaka o državnoj imovini. Stojanović je potvrdio da je to prvenstveni razlog nezadovoljstva.

Kao drugi razlog za napuštanje sjednice je istakao, kako je naveo, neprimjereno, neprofesionalno i uvredljivo ponašanje Denisa Zvizdića (NiP), koji je predsjedavao sjednicom, prema zastupnicima iz RS-a te tolerisanje neprihvatljivog ponašanja drugih parlamentaraca.

Samim napuštanjem sjednice se nametnulo pitanje da li je ovo početak nove blokade državnih institucija, a po odluci političara iz RS-a. SNSD, koji je na državnom nivou u vlasti sa HDZ-om, SDP-om, NiP-om i NS-om, prijetio je da bi se to moglo desiti.

Podsjećamo, zajedničku izjavu su potpisali članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović (SDP) i Željko Komšić (DF), predsjednik SDA Bakir Izetbegović, predsjednik NiP-a Elmedin Konaković, predsjednik Naše stranke Edin Forto, predsjednik SDP-a Nermin Nikšić, predsjednik NES-a Nermin Ogrešević te predsjednik SBiH-a Semir Efendić. Kako su poručili izjavom, državna imovina je iznad svega.

RS je nedavno usvojio zakon koji podrazumijeva da je nepokretna imovina u ovom entitetu u državnom vlasništvu. Probosanske stranke su stava da samo Bosna i Hercegovina kao država može biti vlasnik, a ne niže administrativne jedinice. Ustavni sud Bosne i Hercegovine je početkom prošlog mjeseca spomenuti zakon RS-a stavio van snage.

klix.ba