More
  spot_img

  Postignut dogovor čelnika zemalja EU: Konkretan signal da je Europa snaga za akciju

  Čelnici zemalja članica EU postigli su nakon pet dana maratonskih pregovora dogovor o planu oporavka Europske unije teškom 750 milijardi eura i sedmogodišnjem proračunu od 1.074 milijarde eura.

  – Uspjeli smo. Vjerujem da će ovaj dogovor biti promatran kao ključni trenutak na europskom putovanju, ali će nas također uvesti u budućnost, izjavio je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

  Plan za oporavak od 750 milijardi eura predviđa 390 milijardi bespovratne pomoći i 360 milijardi zajmova.

  – Ovaj sporazum šalje konkretan signal da je Europa snaga za akciju, kazao je Michel na konferenciji za novinare.

  – Ne radi se samo o puno novca, već o radnicima i obiteljima, njihovim radnim mjestima, zdravlju i njihovoj dobrobiti. Vjerujem da će se na ovaj sporazum gledati kao na ključni trenutak europskog putovanja, ali će nas također lansirati u budućnost, istaknuo je Michel.
  VEZANI TEKST 

  Charles Michel je predložio da od 750 milijardi teškog europskog fonda 390  milijardi budu nepovratna sredstva, dok je prema prvom prijedlogu to trebalo biti 500 milijardi eura, a ostatak se odnosi na zajmove.

  – Veličanstveno je vidjeti da smo uspjeli. Učinili smo golemi korak i zacrtali budućnost Europske unije, kazala je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen nakon gotovo 100 sati pregovaranja.

  Posljednji europski maratonski samit održan je 2000. u Nici i trajao je punih pet dana.

  Pratite nas na društvenim mrežama FacebookInstagram i Twitter, kao i putem aplikacije za Android i iOs.
  PIŠE: OSLOBOĐENJE PORTAL

  spot_img

  Aktuelno

  spot_img

  Povezani članci